Σε εξέλιξη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών – Τί προβλέπει το Σχέδιο

20:21 8/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη, ιστορικής σημασίας, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, έως ότου μελετήσουν τα κομματικά επιτελεία το πολυσέλιδο τελικό κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα.

Τα μέτρα που προβλέπει είναι επαχθή για εκατομμύρια εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, προέκυψαν

επιβαρύνσεις και για κοινωνικές κατηγορίες, που δεν περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Εν τω μεταξύ, μια ώρα πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εστάλη λάθος κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά, με συνέπεια να προκληθεί αναταραχή καθώς στο συγκεκριμένο κείμενο προβλεπόταν και κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού, κάτι που διαψεύσθηκε άμεσα και τελικά εστάλη το σωστό κείμενο στους αρχηγούς των κομμάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός διέκοψε την σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τοπν πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν.

Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αμετακίνητος όσον αφορά στο επίδομα των πολυτέκνων, ενώ είναι αποφασισμένος για πλαφόν στις επικουρικές.

Προσερχόμενος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε: «Ο χρόνος, ως μέσο πίεσης των δανειστών, μου δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις τους».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε προκύψει κώλυμα καθώς ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε πει ότι δεν θα προσέλθει στην συνάντηση εάν δεν λάβει το κείμενο της συμφωνίας 50 σελίδων, μεταφρασμένο στα ελληνικά. Τελικά το κείμενο εστάλη μεταφτασμένο στον κ. Καρατζαφέρη.

Ωστόσο, σύσκεψη για την εξέταση του αναλυτικού σχεδίου του νέου οικονομικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε τόσο στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή, όσο και στα γραφεία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Η Κομισιόν αναμένει ένα «επιτυχές αποτέλεσμα» από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας, την Τετάρτη, σχετικά με τα βασικά στοιχεία του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Α. Αλταφάζ.

Εν τω μεταξύ, η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στις 18:00, τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το νέο πρόγραμμα την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Μέτρα σοκ για μισθωτούς και συνταξιούχους επιφυλάσσει το κείμενο της τρόικα που καλούνται να εγκρίνουν σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Το σχέδιο για Τράπεζες

Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τις ζημιές από ομόλογα μέσω κοινών μετοχών με αναστολή του δικαιώματος ψήφου, αναφέρει το 50σέλιδο κείμενο που έχουν λάβει οι πολιτικοί αρχηγοί, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η διάρκεια των μετοχών.

Σε άλλο σημείο του, το κείμενο επιχειρεί να συγκεκριμενοποιήσει το κοινές μετοχές με αναστολή του δικαιώματος ψήφου, κάνοντας αναφορά σε μετατρέψιμα δάνεια ειδικού που μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές με δικαίωμα ψ

Keywords
Τυχαία Θέματα