Σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων με Τουρκία προτρέπει η Κομισιόν

17:18 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Τετάρτη τα κράτη-μέλη να ανοίξουν εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά τις επιπλήξεις προς την Άγκυρα, κυρίως όσον αφορά τα δικαιώματα των αντιφρονούντων στην ετήσια έκθεση Προόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα 28 κράτη-μέλη να επιβεβαιώσουν τη βούλησή τους να δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις με την Τουρκία με την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η Επιτροπή επαίνεσε επίσης την Τουρκία

για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε κατά το προηγούμενο έτος, κυρίως σε σχέση με το δικαστικό σύστημα και την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με τις οργανώσεις των Κούρδων για τον τερματισμό των συγκρούσεων στα νότιο-ανατολικά της χώρας.

Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι ΕΕ «κινείται μέρα με τη μέρα μακριά από την Τουρκία», σύμφωνα με τις δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η χώρα του ήταν «έτοιμη να ενταχθεί» στην ΕΕ, αλλά έχει κουραστεί από τις παρατεταμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις που άρχισαν το 2005, και έχει ως αντίκτυπο τη μείωση του ενδιαφέροντος από τους Τούρκους κάθε μέρα που περνά.

Επέκρινε επίσης την Επιτροπή για τη δημοσίευση της έκθεσης κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Εΐντ αλ-Αντχά.

Η Έκθεση της Επιτροπής για τη διεύρυνση προτρέπει επίσης κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσουν επίσημα την Αλβανία ως υποψήφια για ένταξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα