‘Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συνομιλίες’

11:05 13/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Την εκτίμηση ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο εξαιτίας  της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής  Γιαννάκης Ομήρου, υποδεικνύοντας πως την ίδια στιγμή και ως αποτέλεσμα της  συνάντησης της Νέας Υόρκης και της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ που ακολούθησε,  «είναι φανερό ότι μεθοδεύεται χρονοδιάγραμμα και έμμεση επιδιαιτησία με προφανή  τον κίνδυνο πλήρους εκτροπής».

Σε ομιλία του σήμερα στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο

των πεσόντων Τραχωνιτών  κατά την τουρκοανταρσία του 1963 και την τουρκική εισβολή του 1974 που  τελέστηκε στο παρεκκλήσι της Παναγίας του Τράχωνα στο Στρόβολο, ο κ. Ομήρου  ανέφερε πως «ταυτόχρονα η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με δημιουργία  έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως η εν λόγω συμπεριφορά της Τουρκίας «για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας. «Να της υποδείξουν», όπως είπε, «ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του διεθνούς Δικαίου».

«Να την καλέσουν», όπως πρόσθεσε, «να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη».

Σημείωσε δε πως ιδιαίτερα από πλευράς ΕΕ θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση αμφισβήτησης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η ΕΕ θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας.

”Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής. Σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια,” ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας, συνέχισε, προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα, τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

”Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον. Και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον”, τόνισε ο Πρό

Keywords
Τυχαία Θέματα