Σχέδιο για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

15:42 23/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έκθεση-γνωμοδότηση ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 487 ψήφους υπέρ, 152 κατά και 46 αποχές, με την οποία προτείνεται η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Με την έκθεσή του το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί κατάλληλους τους φορολογικούς συντελεστές που έχει προτείνει η Κομισιόν και ανέρχονται στο 0,1% για τις μετοχές και στο 0,01% για τα ομόλογα.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την άποψη ότι η επιβολή του φόρου θα πρέπει να προχωρήσει, ακόμα και αν συμφωνήσουν να τον εφαρμόσουν μόνο ορισμένα κράτη μέλη.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι θα πρέπει

να εξαιρεθούν από την επιβολή αυτού του φόρου οι συναλλαγές που πραγματοποιούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ο προτεινόμενος φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πρέπει να σχεδιαστεί κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή κάλυψη όλων των φορέων και όλων των συναλλαγών, ενώ η αποφυγή του χρειάζεται να καταστεί ασύμφορη, υποστήριξε η εισηγήτρια, Ελληνίδα ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυ Ποδηματά.

Κατά την κυρία Ποδηματά, ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξόδου από την κρίση, αναμένεται να οδηγήσει σε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών που προκαλεί η κρίση και δεν θα οδηγήσει σε μετεγκατάσταση χρηματοπιστωτικών οργανισμών εκτός της ΕΕ, διότι το κόστος αυτής είναι υψηλότερο από την καταβολή του φόρου.

Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της ”αρχής έκδοσης”, βάσει της οποίας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται εκτός της ζώνης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ) θα υποχρεούνται να καταβάλουν το φόρο αυτό εφόσον πραγματοποιούν συναλλαγές σε τίτλους που εκδόθηκαν αρχικά εντός της ζώνης ΦΧΣ, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι οι μετοχές της Siemens, που εκδόθηκαν αρχικά στη Γερμανία και αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ ενός ιδρύματος στο Χονγκ Κονγκ και ενός στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να φορολογηθούν με βάση αυτόν το φόρο.

Ζητείται ακόμη, να τηρηθεί και η ”αρχή της κατοικίας” που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προβλέπει τη συμπερίληψη των μετοχών που εκδίδονται εκτός της ζώνης του ΦΧΣ στις περιπτώσεις όπου, τουλάχιστον, ένα ίδρυμα με έδρα εντός της ζώνης, πραγματοποιεί συναλλαγές αυτών των μετοχών.

Στόχος της πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου είναι να καταστεί ασύμφορη η όποια προσπάθεια φοροδιαφυγής δεδομένου ότι, όταν για μία χρηματοπιστωτική συναλλαγή δεν έχει εισπραχθεί ΦΧΣ, αυτή δεν θα θεωρείται ”νομικά εκτελεστή” και έτσι δεν θα συνεπάγεται μεταβίβαση του νόμιμου τίτλου.

Η γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο, συμφωνεί με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, να υιοθετηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, να αποκτήσουν ισχύ νόμου στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα