Σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από τους ”17”

17:02 23/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη όπως η κάθε χώρα της Ευρωζώνης προχωρήσει στην εκπόνηση εθνικού έκτακτου σχεδίου για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, φαίνεται ότι συμφώνησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η συμφωνία επήλθε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της επιτροπής εργασίας του Γιούρογκρουπ, η οποία έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Πέραν από τη διασταύρωση της πληροφορίας, το πρακτορείο υποστηρίζει

ότι είδε σημείωμα που συνέταξε ένα κράτος-μέλος καταγράφοντας κάποια από τα στοιχεία που θα πρέπει να τύχουν εξέτασης.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από αξιωματούχους που προετοιμάζουν τις συναντήσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και επίσης από το Διοικητικό Συμβούλιο του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης της ΕΕ (EFSF).

”Η Επιτροπή συμφώνησε ότι κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ατομικά για τις δυνητικές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, γνώστης των συζητήσεων.

”Δεν έχει ετοιμαστεί τίποτα σε επίπεδο Ευρωζώνης μέχρι τώρα λόγω του φόβου των διαρροών”, πρόσθεσε.

Δεύτερος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε τη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας.

Το έγγραφο, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, καταγράφει λεπτομερώς τα ενδεχόμενα κόστη για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης από μια έξοδο της Ελλάδας και προσθέτει ότι αν γίνει αυτό ”θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα ευγενικό διαζύγιο”. Αναφέρει τέλος ότι αν η Ελλάδα επιθυμήσει την έξοδο, τότε θα της δοθεί στήριξη από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να το πράξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα