Σ. Ευαγόρου: Πολιτική συμφωνία Κυβέρνησης-Eurogroup η πώληση των τραπεζών στην Ελλάδα

14:31 5/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Eurogroup, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, και διερωτώμενος, παράλληλα, πώς μπορούν κάποιοι ακόμα και σήμερα να μιλούν για ευνοϊκή για τη δική μας πλευρά συμφωνία. Ο κ. Ευαγόρου

απάντησε, επίσης, στις κατηγορίες που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», ότι απευθύνθηκε κατ’ επανάληψη στον τέως Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ζητώντας να παρασχεθεί κατά χάρη οικονομική βοήθεια σε πολίτες.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα στοιχεία που έφερε στο φως η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής των συνθηκών πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως ότι η «πώληση» είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και του Eurogroup.

Επίσης, ότι, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πώληση έγινε με ασύμφορους όρους για την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι σίγουρα η πολιτική συμφωνία για αποξένωση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, είναι ετεροβαρής και ζημιογόνα για την κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Ευαγόρου είπε, στη συνέχεια, πως κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον κυπριακό λαό πώς γίνεται η Τράπεζα Πειραιώς η οποία «εξαγόρασε» υποτίθεται τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών να καθίσταται ξαφνικά κερδοφόρα με κέρδη που εκτοξεύτηκαν στα 3,4 δις. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 τη στιγμή που το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 είχε παρουσιάσει ζημιές της τάξης του 0,2 δις ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να εξηγήσει «με ποιο σκεπτικό έγινε αποδεκτό, δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 23,9 δις. ευρώ να ξεπουληθεί στην εξευτελιστική τιμή των 16,4 δις και την ίδια στιγμή να φορτώνουν στην Τράπεζα Κύπρου ELA ύψους 5,4 δις. ευρώ», καθώς και πώς γίνεται «αυτή η ετεροβαρής και καταστροφική για την κυπριακή οικονομία πολιτική συμφωνία να περιλαμβάνει και ρήτρα μελλοντικών υποχρεώσεων που πιθανόν να προκύψουν προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς»

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως από τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής πηγάζει αβίαστα το συμπέρασμα ότι «η ιδιαίτερα ζημιογόνα και ετεροβαρής για την κυπριακή οικονομία πολιτική συμφωνία η οποία σίγουρα είναι και αποτέλεσμα των αφόρητων πιέσεων που ασκήθηκαν πάνω στη δική μας πλευρά από την Τρόικα είχε ως αποκλειστικό στόχο να αποφευχθεί ο συστημικός κίνδυνος για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

Επίσης, διερωτήθηκε πώς μπορούν ακόμα και σήμερα «κάποιοι να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια ευνοϊκή για τη δική μας πλευρά συμφωνία, όπως είπε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη στιγμή που η συνολική ζημιά για τον τόπο ανέρχεται στα 8,5 δις. ευρώ».

Ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε λύπη γιατί, όπως είπε, «η πολιτική συμφωνία που έχει υπογραφεί φόρτωσε τον κυπριακό λαό με ένα δυσβάστακτο βάρος πολλών δις. ευρώ, προσφέροντας προστασία μόνο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τη στιγμή που διέγραψαν από τον τραπεζικό χάρτη το δικό μας τραπεζικό σύστημα».

Οσον αφορά δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ευαγόρου απευθύνθηκε κατ’ επανάληψη στον πρώην Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ζητώντας να παρασχεθεί κατά χάρη οικονομική βοήθεια σε πολίτες που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ο κ. Ευαγόρου διευκρίνισε αρχικά πως το δημοσίευμα δεν αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης και το Προεδρικό, αλλά εγκεκριμένο ετήσιο κονδύλι ενταγμένο στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό, αποτελώντας μια πρακτική, όπως είπε, που ακολουθείται για δεκαετίες.

«Πρόκειται για ένα κονδύλι το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών συνήθως στην διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Οικονομικών, και το οποίο προορίζεται για τη στήριξη ανθρώπων αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, ανθρώπων που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες», είπε.

Αναφέροντας πως ο ρόλος του βουλευτή, κατά τον ίδιο, πρέπει να περιλαμβάνει και την καθημερινή του επαφή με απλό κόσμο, τις κοινότητες και τα οργανωμένα σύνολο, ο κ. Ευαγόρου είπε πως αρκετοί αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας απευθύνονται στον ίδιο όσο και σε άλλους βουλευτές ζητώντας τους βοήθεια για προβλήματα οικονομικά, υγείας, στέγασης, προσφυγικά κλπ.

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως όταν αναξιοπαθούντες πολίτες αποτείνονται σε αυτόν και όταν δεν έχει άλλο τρόπο για να τους βοηθήσει, αποστέλλει επιστολές στους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών, με πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τα αιτήματα προς βοήθεια.

«Λυπούμε να παρατηρήσω ότι έγινε μια επιλεκτική αναφορά που αφορούσε βουλευτές του ΑΚΕΛ, την στιγμή που είναι γνωστό ότι αυτή η πρακτική έχει ακολουθηθεί και ακολουθείται, και ορθώς, και από άλλα κόμματα. Αν είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, γιατί να μην το πράξουμε;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως έχει στο αρχείο του επιστολές αλλά και βοήθεια που έχει εξασφαλιστεί από Υπουργούς Οικονομικών της Κυβέρνησης Κληρίδη, Παπαδόπουλου και Χριστόφια, και δεν θα διστάσω, κατέληξε, αν κάποιος άνθρωπος υποφέρει και χρειάζεται στήριξη να αποταθώ και στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα