Μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων προτείνει το ΑΚΕΛ

13:52 5/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης κατά 10% εισηγείται το ΑΚΕΛ, με τον Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του κόμματος Χρίστο Χριστοφίδη να καλεί τον Υπουργό Παιδείας να συζητήσει το θέμα με του ιδιοκτήτες των σχολείων.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ,

υπό τον ΓΓ Αντρο Κυπριανού με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα, με κυριότερο αυτό της μείωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος ότι βρισκόμαστε ενώπιων νέων και πολύ δύσκολων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, ο κ. Χριστοφίδης είπε το ΑΚΕΛ εισηγείται τη μείωση των διδάκτρων, η οποία θα είναι προς όφελος όλων, των γονιών, των παιδιών αλλά και των ιδρυμάτων που κινδυνεύουν από την οικονομική κρίση. «Θα πρέπει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, όπως έγινε και στην περίπτωση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, να αναλάβει άμεσα μια πρωτοβουλία σύναξης των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και να εισηγηθεί μια μείωση των διδάκτρων, η οποία θα πρέπει να είναι της τάξης τουλάχιστον του 10%», είπε.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στέλλα Καμίτση, είπε ότι όντως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τους απασχολεί είναι αυτό των διδάκτρων. «Θα πρέπει για να μπορεί να ρυθμιστεί αυτό το θέμα επειγόντως να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για τα ιδιωτικά σχολεία για να μπορεί το Υπουργείο Παιδείας και το κράτος να ασκεί επαρκή έλεγχο όσον αφορά την εν λόγω ρύθμιση και επίσης, θα πρέπει να στελεχωθεί επαρκώς το Υπουργείο Παιδείας, με υφιστάμενο προσωπικό, που θα επιλαμβάνεται τα θέματα της Μέσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης», είπε.

Επίσης, η κ. Καμίτση είπε πως το Υπουργείο θα πρέπει να επιληφθεί και την πρόταση του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη δημιουργία 100 υπεράριθμων θέσεων στα κρατικά Πανεπιστήμια, τις οποίες θα διεκδικούν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων με βάση την ύλη των διεθνών εξετάσεων που διδάσκονται στα σχολεία τους.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις για το ζήτημα που προέκυψε με το το Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων (ΙΔΑΒΕΠ), ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την εντονότατη διαφωνία και απαρέσκειά του ΑΚΕΛ για την απόφαση του Υπουργού Παιδείας να διαλύσει το Ίδρυμα και να εργοδοτεί πλέον εκατοντάδες εργαζόμενους με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών.

«Η εργοδότηση όλων αυτών των ανθρώπων με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών θα φέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες εργοδότησης και στα δικαιώματά τους», είπε.

Ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει αμέσως την απόφασή του και να μπει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Το ΑΚΕΛ θα εγγράψει το θέμα προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας. Εκφράζουμε τη στήριξη και τη συμπαράστασή μας στις εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στο ΙΔΑΒΕΠ που αγωνίζονται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα