Ρύθμιση της καταστροφής του DNA μετά από νόμιμη δειγματοληψία

14:29 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης της καταστροφής γενετικού υλικού μετά από νόμιμη δειγματοληψία με στόχο να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των δοτών συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής, αφού έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό θέμα, η νομοθετική ρύθμιση του οποίου κρίνεται αναγκαίο να γίνει το γρηγορότερο, ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε όπως πραγματοποιηθούν συσκέψεις της Γενικής Εισαγγελίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης

και Δημόσιας Τάξης και την Επιτροπή Βιοηθικής έτσι ώστε να εξεταστεί ποιες τροποποιήσεις πρέπει να προωθηθούν στη νομοθεσία αλλά και όπως το Υπουργείο Υγείας συγκαλέσει μια σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων.

Ο κ. Φυττής δήλωσε ότι όπως διαπιστώνεται από τη σημερινή συζήτηση, η προστασία των προσωπικών δεδομένων κάποιου ο οποίος είτε βρίσκεται εν ζωή είτε έχει αποβιώσει έχει τεράστια σημασία και πως από παραδείγματα τα οποία δόθηκαν, στο εξωτερικό υπήρξαν πολλές περιπτώσεις αναφορικά με κλοπή γενετικού υλικού από βιοτράπεζες.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει ξανά το θέμα πριν από το τέλος του χρόνου έχοντας πλέον και τα αποτελέσματα των συσκέψεων που θα διεξαχθούν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε με ικανοποίηση ότι σχεδόν όλα τα αρμόδια τμήματα και Υπηρεσίες έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε θέσει η Επιτροπή, προσθέτοντας πως αυτό που βγαίνει ως αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι η αρχική διαπίστωση στην οποία είχε προβεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, ότι ενώ υπάρχει πρόνοια για τη νόμιμη λήψη δείγματος DNA δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το πώς τυγχάνει διαχείρισης το DNA που λαμβάνεται και πως στη συνέχεια καταστρέφεται, φαίνεται να επαληθεύεται.

Υπενθύμισε ότι για το θέμα υπάρχει καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ κατά του Ηνωμένου Βασιλείου σε υπόθεση αναφορικά με τη διαχείριση του γενετικού υλικού, εξηγώντας πως αυτό καταδεικνύει πως το ζήτημα θα πρέπει να ρυθμιστεί τάχιστα, τουλάχιστο στο σκέλος που αφορά την Αστυνομία, έτσι ώστε να μην υπάρξει το ενδεχόμενο καταδίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δήλωσε τέλος την ετοιμότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ να συνδράμει στην προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας για ρύθμιση του θέματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα