Ρωσία – Κίνα έθεσαν βέτο σε ψήφισμα για τη Συρία

10:02 5/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, ώρες αφότου ο απολογισμός των νεκρών στη Χομς έφθασε τους 260.

Καθώς η ψηφοφορία διεξαγόταν στη Νέα Υόρκη, πλάνα που ανέβηκαν στο Διαδίκτυο από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έδειξαν σειρές ματωμένων πτωμάτων που ετοιμάζονταν για ταφή στη Χομς.

Τα

υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος.

”Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως, έπειτα από την πιο αιματηρή μέρα στη Συρία, υπάρχουν εκείνοι που θα εμπόδιζαν την παγκόσμια κοινότητα από το να καταδικάσει αυτή τη βία”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα κρατούν το Συμβούλιο ”όμηρο” και πως είναι ”ντροπή” που ”τουλάχιστον ένα από τα μέλη αυτά εξακολουθεί να παραδίδει όπλα στον αλ-Ασαντ”.

”Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αηδιασμένες που κάποια μέλη αυτού του Συμβουλίου εξακολουθούν να μας εμποδίσουν από το να εκπληρώσουμε το μοναδικό σκοπό που έχουμε εδώ — αντιμετωπίζοντας μια κρίση που όλο βαθαίνει στη Συρία και μια αυξανόμενη απειλή στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια”, είπε η Ράις.

Ο πρεσβευτής της Κίνας, Λι Μπαοντόνγκ, κάλεσε να τερματιστεί άμεσα η βία και είπε πως ενώ η Κίνα κατανοεί τις διεθνείς ανησυχίες, δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η κυριαρχία της Συρίας.

”Απέτυχαν στην ευθύνη τους ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτό το έκαναν την πιο αισχρή μέρα της συριακής δολοφονικής μηχανής σε 300 ημέρες καταπίεσης”, δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιολ Γκραντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα