Ρευστά τα πράγματα σε σχέση με Μηχανισμό και διακρατικό δάνειο

15:54 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα πράγματα είναι ρευστά και εργαζόμαστε προς διάφορες κατευθύνσεις για το καλό του τόπου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε σχέση με το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, καθώς και το ενδεχόμενο εξασφάλισης δανείου από το εξωτερικό.

Σε δηλώσεις, στο περιθώριο γεύματος που παρέθεσε η Πρέσβειρα της Δανίας στην Κύπρο Κρίστεν Γκίλαν,

στο πλαίσιο της Δανικής Προεδρίας της ΕΕ, και στο οποίο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως “κάνουμε προσπάθειες προς μερικές κατευθύνσεις, έχοντας μπροστά μας διάφορα σενάρια αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ασφαλώς ενδιαφέρει ολόκληρη την οικονομία”.

Σε ό,τι αφορά στο πακέτο μέτρων για την οικονομία, υπογράμμισε πως αυτό δεν θα έχει να κάνε με τους εργαζόμενους. “Εργαζόμαστε πολύ εντατικά. Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του πακέτου γιατί όντως πρέπει σύντομα να είμαστε σε θέση να τα εξαγγείλουμε και να προωθήσουμε”, ανέφερε.

Ερωτηθείς σε σχέση με χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι ακόμα είναι όλα στο τραπέζι και πως μπορεί να υπάρξει ένας συνδυασμός προσφυγής στο Μηχανισμό και δανεισμού από τη Ρωσία ή ακόμα και την Κίνα, ο Εκπρόσωπος είπε πως “είναι γεγονός ότι κάνουμε προσπάθειες προς μερικές κατευθύνσεις, έχοντας μπροστά μας διάφορα σενάρια αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ασφαλώς ενδιαφέρει ολόκληρη την οικονομία, γιατί γνωρίζετε και το ρόλο των τραπεζών”.

“Από εκεί και πέρα, αυτά είναι λεπτά θέματα τα οποία χειριζόμαστε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας και την οικονομία μας. Οι επιλογές, θα ήθελα να υπενθυμίσω, που είχαμε μπροστά μας και συνεχίζουμε να έχουμε είναι ασφαλώς η εξασφάλιση διακρατικού δανεισμού. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για αναχρηματοδότηση των τραπεζών με δικούς τους πόρους. Για αυτό ακριβώς το λόγο είχαμε προχωρήσει και στην έκδοση διατάγματος που στείλαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ασφαλώς και την πιθανότητα για προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης. Ακόμα όμως τα πράγματα είναι ρευστά, εργαζόμαστε προς διάφορες κατευθύνσεις και ανάλογα τα χειριζόμαστε για το καλό του τόπου”, ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσον εάν επιτύχουν οι προσπάθειες για εξωτερικό δανεισμό αυτό αποκλείει προσφυγή στο Μηχανισμό ή αν θα είναι συνδυασμός και των δυο, ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν θα ήθελε να πει περισσότερα πράγματα “γιατί αυτά εξαρτώνται από διάφορα δεδομένα, τα οποία θα τα κρίνουμε όταν θα έχουμε μπροστά μας και κάποια συγκεκριμένα πράγματα”.

Σε ερώτηση αν στόχος είναι να γίνει και ένας διακρατικός δανεισμός ούτως ώστε στο Μηχανισμό να πάμε με ένα μικρότερο ποσό, ίσως και μικρότερο από το 1,8 δις που χρειάζεται η Λαϊκή Τράπεζα για να αποφύγουμε και τους δυσβάστακτους όπως χαρακτηρίζονται όρους, ο κ. Στεφάνου απάντησε

Keywords
Τυχαία Θέματα