Για ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου μίλησε ο Υπ. Εμπορίου

15:27 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε σήμερα ότι τα γηγενή κοιτάσματα φυσικού αερίου συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου, εντάσσουν τη χώρα μας στα μεγάλα διεθνή δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Σε ομιλία

του στο Cypriot Greek Oil and Gas 2012 Summit, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε ότι “τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά της Κύπρου είναι πολύ καλά γνωστά. Τοποθετημένη στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου, στο κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων – της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής – η Κύπρος γειτνιάζει με τις κυριότερες διεθνείς διαδρομές ενέργειας και κοντά στις πολυσύχναστες ναυτιλιακές και αεροπορικές γραμμές που συνδέουν την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο και την Άπω Ανατολή”.

Πρόσθεσε ότι “η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός». Απόρροια, είπε, αυτής της κατάστασης «είναι και το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον 2ο Γύρο Αδειοδότησης, με την υποβολή 33 αιτήσεων από 15 εταιρείες και κοινοπραξίες, που προέρχονται από 14 χώρες, μεταξύ αυτών, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, την Ιταλία, τη Αυστραλία».

Συνεχίζοντας, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι «μπροστά μας ανοίγονται νέες προοπτικές και δημιουργείται μια νέα δυναμική τόσο για μεγάλη και μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας, όσο και για το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, καθώς και στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας”.

Ο Υπουργός είπε ότι “τα γηγενή κοιτάσματα φυσικού αερίου συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της, εντάσσουν την χώρα μας στα μεγάλα διεθνή δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελώντας μια νέα ενεργειακή πηγή για την ΕΕ και δημιουργούν τις προϋποθέσεις να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό ενεργειακό κέντρο”.

Αφού ανέφερε ότι “η σωστή αξιοποίηση και έμπρακτη εφαρμογή αυτών των προοπτικών που ανοίγονται μπροστά μας απαιτούν μακρόπνοο σχεδιασμό και καλά μελετημένα βήματα”, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι “η Κυβέρνηση έχει χαράξει την ενεργειακή της πολιτική, επενδύοντας στο τρίπτυχο θωράκιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας, διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό μας σύστημα του φυσικού αερίου, αλλά και των ΑΠΕ, έτσι που σταδιακά να καταστούμε ενεργειακά αυτάρκεις, και ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, με τη δημιουργία ενός τρίτου διαδρόμου κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών σε φυσικό αέριο”.

Σημείωσε ότι “η υλοποίηση αυτής της ενεργειακής μας πολιτικής, που έχει ως απώτερο πάντα στόχο την εδραίωση της Κύπρου ως ενεργειακό περιφερειακό κέντρο, προϋποθέτει την ανάπ

Keywords
Τυχαία Θέματα