Πρωτοβουλία Ομήρου για επίλυση του προβλήματος με τα αξιόγραφα

12:02 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ύστατη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με τα αξιόγραφα, θα καταβάλει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως ο κ. Ομήρου θα αναλάβει τις προσεχείς ημέρες σχετική πρωτοβουλία, η οποία θα στηρίζεται σε τρείς άξονες: να διασφαλισθεί χωρίς απώλειες το κεφάλαιο των κατόχων των αξιογράφων (εκτός από τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι γνώριζαν τους κινδύνους που προέκυπταν από τη συγκεκριμένη επενδυτική τους δραστηριότητα),

να μη διαταραχθεί η ρευστότητα των τραπεζών και τα πρωτογενή κεφάλαια, και να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις των φορολογούμενων πολιτών.

Ερωτηθείς πότε θα εξελιχθεί η πρωτοβουλία αυτή, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «υπολογίζουμε ότι μέχρι και τα μέσα του Ιανουαρίου το αργότερο θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Ηδη θα προχωρήσουν οι υπηρεσίες και η Γραμματεία του Προέδρου στη ρύθμιση των συγκεκριμένων συναντήσεων για να εξελιχθεί η πρωτοβουλία και να διερευνηθούν οι προθέσεις των εμπλεκομένων φορέων».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως η πρόνοια που περιλήφθηκε στο Μνημόνιο με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το όλο θέμα προβλέπει μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές και θα έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοχοι των αξιογράφων να απολέσουν πέραν του 65% του κεφαλαίου τους.

Όμως η συγκεκριμένη πρόνοια παραγνωρίζει δύο σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο, ότι τα πλείστα των αξιογράφων δεν είναι μετατρέψιμα άρα χωρίς τη συγκατάθεση των κατόχων τους δεν μπορεί να γίνει μετατροπή, και το δεύτερο, ότι δεν μπορεί κανένας να παρεμβαίνει και να αλλοιώνει μια ιδιωτική συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και των πολιτών, με τρόπο σκανδαλώδη υπέρ των τραπεζών. Λογικά, η όποια παρέμβαση θα έπρεπε να γίνει προς όφελος των πολιτών, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, κάνοντας λόγο για παρελκυστική τακτική που ακολούθησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα, Διοικήσεις Τραπεζών) από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο κ. Σιζόπουλος διαβεβαίωσε πως «η ΕΔΕΚ θα παραμείνει σταθερά αλληλέγγυα στις προσπάθειες των κατόχων των αξιόγραφων για δίκαιη επίλυση του προβλήματός τους, ώστε να μην νομιμοποιηθεί ακόμα ένα σκάνδαλο παρόμοιο με αυτό του χρηματιστηρίου αλλά ηθικά μεγαλύτερο».

Πρόσθεσε πως «αναμένουμε ότι και η Κεντρική Τράπεζα» μετά την έκδοση του πορίσματός της για το θέμα των αξιογράφων «θα υποδείξει κατά τρόπο σαφή και τα διευθυντικά στελέχη των δύο τραπεζών τα οποία διέπραξαν τα όσα παράτυπα υπήρξαν στην προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος διάθεσης των αξιόγραφων για σκοπούς κατανομής ευθυνών».

Keywords
Τυχαία Θέματα