Πρόταση για επανασχεδιασμό της οικονομίας καταθέτει το ΑΚΕΛ

14:19 3/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έντονη ανησυχία και αγωνία για τις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία και κυρίως τις επιπτώσεις στην ανεργία εκφράζει το ΑΚΕΛ, με τον Εκπρόσωπο Τύπου να ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αποφάσεων του Eurogroup θα καταθέσουν σύντομα ολοκληρωμένη πρόταση για επανασχεδιασμό της κυπριακής οικονομίας, μέρος της οποίας θα αφορά πακέτο μέτρων για την απασχόληση.

Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ,

ο Γιώργος Λουκαϊδης σημείωσε τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat που καταγράφουν ποσοστό 16,3% για την ανεργία και πάνω από 70.000 ανέργους συμπολίτες μας, με την ανεργία στους νέους κάτω των 24 ετών να πλησιάζει στο 40%.

Οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, πρόσθεσε, δυστυχώς δεν περιορίζονται στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων, επεκτείνονται στο σύνολο, σχεδόν, των εργαζομένων οι οποίοι έχουν δεχθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, απομείωση των απολαβών και δικαιωμάτων τους.

«Ακόμη χειρότερα, η συνεχιζόμενη κατρακύλα της οικονομίας, όχι μόνο δεν προδιαγράφει την ανακοπή του καλπασμού της ανεργίας και του κουρέματος μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά περαιτέρω σημαντική επιδείνωση. Τα τραγικά δεδομένα και οι προβλέψεις για την απασχόληση καταδεικνύουν κατά πρώτο λόγο ότι τα όποια μέτρα έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί, έστω και αν ορισμένα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, δεν έχουν αποδειχθεί στην πράξη αποτελεσματικά».

Κυρίως όμως, συνέχισε, επιβεβαιώνεται ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και η επαναφορά στην ανάπτυξη είναι ο απεγκλωβισμός από τα μνημονιακά δεσμά και το φαύλο κύκλο ύφεσης. Ο κ. Λουκαϊδης επανέλαβε την ισχυρή – όπως είπε – βούληση του ΑΚΕΛ να εργαστεί, σε πνεύμα συλλογικότητας και συναίνεσης, με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και την κυβέρνηση, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης των τραγικών συνεπειών των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε, σύντομα θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για επανασχεδιασμό της κυπριακής οικονομίας, μέρος της οποίας θα αφορά πακέτο μέτρων για την απασχόληση.

Ερωτηθείς εάν αυτό έχει σχέση με την πρότασή τους για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ απάντησε ότι εκείνη η πρόταση «θα αποτελεί την καρδιά της πρότασής μας για επανασχεδιασμό της κυπριακής οικονομίας». Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα αποτελεί και προϋπόθεση για υλοποίηση των μέτρων που θα καταγράφονται στην πρότασή τους για επανασχεδιασμό της οικονομίας. Κληθείς να διευκρινίσει εάν τα μέτρα που θα προτείνει το ΑΚΕΛ θα είναι υλοποιήσιμα και εντός μνημονίου, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «προφανώς δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά».

Σε παρατήρηση ότι και η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά στην πράξη ο κόσμος δεν είδε κάτι να αλλάζει, γιατί με την πρόταση του ΑΚΕΛ να αλλάξει κάτι, ο Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι δυστυχώς η αλλαγή που διαπιστώνουμε όλοι και βιώνουμε μετά τα μέτρα της κυβέρνησης, «είναι προς το χειρότερο», και αυτό – είπε – επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat.

Τα μέτρα που θα παρουσιάσει σύντομα το ΑΚΕΛ, σημείωσε, θα έχουν μεγαλύτερη αξία και αποτελεσματικότητα, στο βαθμό που θα συνδεθούν με την πρότασή τους για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο. Γιατί, συνέχισε, ενόσω παραμένουμε εντός μνημονιακών δεσμών και στο φαύλο κύκλο των συνεπειών των αποφάσεων των δύο Eurogroup εντός Μαρτίου, τα όποια μέτρα λαμβάνονται, ακόμη και προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα είναι στον ίδιο βαθμό αποτελεσματικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να επανέλθει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε άλλη παρατήρηση ότι απεγκλωβισμό από το μνημόνιο επιθυμούν η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών και ερωτηθείς εάν θα ήταν καλύτερα να καθίσουν όλοι μαζί και να δώσουν από κοινού μια πρόταση που θα έχει μεγαλύτερη αποδοχή και ίσως καλύτερη εφαρμογή, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει κάνει ήδη συναντήσεις με ΕΔΕΚ και Οικολόγους και πρόθεση είναι να γίνουν και άλλες, ευρύτερα με τις πολιτικές δυνάμεις και μαζί και με την κυβέρνηση να συζητήσουν την πρόταση που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ. «Συνεχίζουμε να διατηρούμε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση».

Με την ΕΔΕΚ, συνέχισε, συμφώνησαν ότι η διαβούλευση θα συνεχισθεί στο επίπεδο ομάδων εργασίας των δύο κομμάτων στο πλαίσιο της θέσης για μη έξοδο από το ευρώ, όπως ήταν η παρατήρηση δημοσιογράφου για τη θέση της ΕΔΕΚ και της κυβέρνησης. Θεωρούν δε σημείωσε, ότι η ίδια η ζωή καθιστά επίκαιρη την πρόταση του ΑΚΕΛ και καταδεικνύεται ότι δεν υπάρχει τρόπος να τερματισθεί αμέσως η κατρακύλα της οικονομίας που προκαλεί αύξηση της ανεργίας και απομείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μισθών. Η συνειδητοποίηση των αδιεξόδων εντός του μνημονιακού ζυγού, κατέληξε, ευελπιστούν ότι θα επιτρέψει σύντομα την επίτευξη μιας ευρύτερης δυνατής συναίνεσης γύρω από την πρόταση για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα