Προτάσεις για τα προτεινόμενα μέτρα της Τρόικας θα καταθέσει η ΕΔΕΚ

14:34 18/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση του κειμένου που έχει διαρρεύσει στον Τύπο και αφορά τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα, τα οποία θα καταθέσει στην αναμενόμενη σύσκεψη των πολιτικών δυνάμεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ο Γραμματέας της Θεματικής Οικονομίας του ΚΣ ΕΔΕΚ Τάσος Γιασεμίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της

ΕΔΕΚ, ο κ. Γιασεμίδης, σε σημερινές του δηλώσεις, είπε ότι διανύουμε ίσως τις κρισιμότερες ώρες για την κυπριακή οικονομία και απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

«Στηρίζουμε την προσπάθεια για διάσωση του 13ου μισθού, για εξορθολογισμό της ΑΤΑ και όχι στην κατάργηση της, για αποφυγή των οριζόντιων αποκοπών, στην επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής και την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής».

Στόχος του ΚΣ ΕΔΕΚ, είπε, είναι να βγει η χώρα από την κρίση και να τεθούν οι βάσεις για τις μεγάλες τομές που θα επαναφέρουν την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί ως Κίνημα συνοψίζονται στη δημοσιονομική πειθαρχία και εξυγίανση με τη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, στα μέτρα ώθησης της ανάπτυξης  με την παροχή κινήτρων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των ημικρατικών οργανισμών, την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και μείωση των επιτοκίων, στα μέτρα κοινωνικής προστασίας που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών όπως αποφυγή οριζόντιων αποκοπών και προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.

Είπε, ακόμη, ότι μειώσεις μισθών και νέες φορολογίες θα πρέπει να επιβληθούν κλιμακωτά με τέτοιο τρόπο που να μην πλήττονται τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και η επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Μέτρα ΤρόικαςΠροτάσεις ΕΔΕΚ
———————————-
Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου και η Γραμματέας Θεματικής Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Κυπριανού προέβησαν σε δηλώσεις αναφορικά με τις προτάσεις του ΚΣ ΕΔΕΚ σε σχέση με τα προτεινόμενα μέτρα της Τρόικας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, η ΕΔΕΚ εισηγείται πρόταση Νόμου με τον οποίον να καταργείται ο αντιλαϊκός θεσμός της φιλελευθεροποίησης του τόκου και επαναφορά της Νομοθεσίας που ίσχυε πριν την τροποποίηση του 1999 και 2001, δηλαδή του Νόμου 2/1977 με βάση τον οποίο ο τόκος δεν θα μπορεί να ανατοκισθεί, δεν θα μπορούν να επιβληθούν τόκοι υπερημερίας, δεν θα μπορεί ο τόκος να υπερβεί το αρχικό κεφάλαιο και δεν θα επιτρέπεται η επιβάρυνση του χρεώστη με τόκους υπερημερίας ή πανωτόκια.

«Η μέχρι σήμερα πρακτική της «ελευθεροποίησης» του τόκου απέδειξε ότι τα μικρομεσαία και μικρά νοικοκυριά έχουν θυματοποιηθεί και πολλά από αυ

Keywords
Τυχαία Θέματα