“Προσπάθεια της Kυβέρνησης είναι να προλάβουμε την 12η Νοεμβρίου”

12:53 1/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση προσπαθεί για την κάθοδο και κατάληξη το συντομότερο δυνατό με την Τρόικα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κράτος έχει λεφτά “μέχρι παραπέρα”.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Προεδρικό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε για τις συνεχείς επαφές και ανταλλαγές απόψεων που έχει η Κυβέρνηση με την Τρόικα

από τις 25 Ιουλίου όταν κατατέθηκαν οι αρχικές απόψεις των Τροϊκανών, είτε με τηλεδιασκέψεις, με ζωντανές επαφές ή άλλο τρόπο.

Από την ημέρα που επιδόθηκαν οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης, αυτή η επαφή είναι συνεχής με στόχο να διαμορφωθούν εκείνα τα δεδομένα που θα επιτρέψουν την κάθοδο της Τρόικας στο νησί. “Και θέλω να πιστεύω ότι οι συζητήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα επιτρέψουν σύντομα να είναι εδώ η Τρόικα”, είπε.

Σε ερώτηση αν οι συζητήσεις είναι θετικές και βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να τοποθετηθεί δημόσια γι’ αυτό το ζήτημα, παροτρύνοντας να περιμένουμε να έρθει η Τρόικα και να γίνουν οι συζητήσεις. Πρόθεση και στόχος του ΑΚΕΛ, είπε, είναι να υπάρξει κατάληξη με την Τρόικα. Και η Κυβέρνηση προσπαθεί ώστε να υπάρξει κατάληξη σύντομα με την Τρόικα, είπε απαντώντας σε ερώτηση. “Και να έρθει όσο το δυνατόν σύντομα η Τρόικα, και να υπάρξει κατάληξη”. Από την ίδια την Τρόικα, συνέχισε, εξαρτάται πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν προλάβουμε το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι πάντοτε υπάρχει η επόμενη σύνοδος του Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι η προσπάθεια ήταν να πήγαινε από κοινού Κύπρος και Ισπανία σε εκείνη την σύνοδο, ώστε να εξασφαλίζονταν καλύτερες προϋποθέσεις συμφωνίας με την Τρόικα για τη Λευκωσία. Είπε, ωστόσο, ότι η Ισπανία δήλωσε ξεκάθαρα πως “δεν θα πάει στις 12 Νοεμβρίου”. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης, συνέχισε, είναι να πάμε στο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου κι αν όχι, στην επόμενη συνεδρία του σώματος.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών αν δεν προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “με βάση και την ενημέρωση που μου έκαμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λεφτά για να πάμε μέχρι παρακάτω”. Με βάση και τα λεχθέντα του ΥΠΟΙΚ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνέχισε, σημασία έχει να υπάρξει συμφωνία του κράτους μέλους με την Τρόικα. “Από κει και πέρα είναι πιο εύκολο να εξασφαλίσουμε δανειοδότηση, οπόταν τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα”, παραπέμποντας στον ΥΠΟΙΚ σε ό,τι αφορά ερώτηση κατά πόσον εννοεί με τα «παραπέρα χρήματα» μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για το ρωσικό δάνειο και με αφορμή την αναφορά του σε διαφοροποιημένη πρόταση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχει η πρόταση που είχε κατατεθεί από τον περασμένο Ιούνιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τη Ρωσία και προσπαθεί να βρεθεί ο καταλ

Keywords
Τυχαία Θέματα