Προσοχή στις πυρκαγιές συστήνει το Τμήμα Δασών

11:23 13/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο κίνδυνος πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά μεγάλος λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, τονίζει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και απευθύνει έκκληση προς το κοινό, με την ευκαιρία των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου και των προβλέψεων για άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς και προς τους κυνηγούς ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών απευθύνει θερμή έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό,

να συνεργάζεται στενά με το προσωπικό του Τμήματος και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Τονίζει ότι το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια μέσα ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές του δάσους, συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €25.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Καλεί, επίσης, το κοινό κατά την έξοδό του τον Δεκαπενταύγουστο, να μην ανάβει φωτιά και μην χρησιμοποιεί εργαλεία κοπής ή κόλλησης μετάλλων (σμιρίλιο ή ηλεκτροκόλληση) σε ανοιχτό χώρο, αν δει άτομο που προβαίνει σε ενέργεια που πιθανόν να προκαλέσει πυρκαγιά να προσπαθήσει να το μεταπείσει ή να τηλεφωνήσει στο Τμήμα Δασών αμέσως, αν θα αναθέσει σε ξένους εργάτες να καθαρίσουν την αυλή του εξοχικού του από τα χόρτα, να τους εξηγήσει ότι απαγορεύεται να τα κάψουν, να μην πετά αναμμένα αποτσίγαρα ή καλύτερα να μην καπνίζει μέσα ή κοντά στο δάσος.

Το Τμήμα Δασών υπενθυμίζει ότι το άναμμα φωτιάς απαγορεύεται παντού, εκτός από τις ψησταριές των εκδρομικών χώρων και καλεί το κοινό να σβήνει σχολαστικά τα κάρβουνα που θα ανάψει πριν την αναχώρησή του από το δάσος ή την ύπαιθρο και αν δει φωτιά ή καπνό να τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407 ή στο 112 και ακολούθως να προσπαθήσει με ασφάλεια να σβήσει ή να περιορίσει τη φωτιά.

Στο μεταξύ, το Τμήμα Δασών, με την ευκαιρία της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου την ερχόμενη Κυριακή 18 Αυγούστου 2013, απευθύνει, σε ανακοίνωσή του, έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους, να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς και τη ρίψη αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων.

Τονίζεται ότι ο κίνδυνος πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά μεγάλος λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις τόσο στα δάση όσο και στην ύπαιθρο, που αποτελούσαν σημαντικό βιότοπο για το θήραμα και την πανίδα γενικότερα, με σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.
Καλεί, τέλος, οποιονδήποτε αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο δασικό ή αστυνομικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407.

Keywords
Τυχαία Θέματα