Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 13/8/2013

10:33 13/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ορκωμοσία χθες της νέας «βουλής» που σημαδεύτηκε από την ενέργεια της Ντογούς Ντεριά να διαβάσει από το βήμα έναν διαφορετικό όρκο, κυριαρχεί στον τ/κ Τύπο. Τα πρωτοσέλιδα ασχολούνται επίσης με τις διεργασίας σχηματισμού «κυβέρνησης», το περιστατικό σοβαρού τραυματισμού 11χρονου από την κατάρρευση θαλάσσιας αποβάθρας που αποκαλύφθηκε ότι κατασκευάστηκε παράνομα, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Γέννηση στη νεκρή βουλή» κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα της «βουλευτή» του ΡΤΚ Ντογούς Ντεριά (Doğus στα τουρκικά σημαίνει

γέννηση) η οποία διάβασε χθες το δικό της όρκο κατά την ορκωμοσία των νέων μελών της «βουλής» και σχολιάζει ότι έκανε αυτό που εδώ και 30 χρόνια κανείς δεν τόλμησε να κάνει και προκάλεσε φουρτούνες στα κατεχόμενα και την Τουρκία. Η εφημερίδα αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στη χθεσινή τελετή στην ψευδοβουλή και γράφει ότι η Ντεριά δήλωσε πως ήθελε να μοιραστεί τη φωνή της ψυχής της και μετά να ορκιστεί κανονικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου αρχίζει σήμερα επαφές με τα κόμματα για το σχηματισμό νέας «κυβέρνησης».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «ΡΤΚ-ΔΚ, ως έτοιμοι, αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις» γράφει ότι μετά τη χθεσινή ορκωμοσία των νέων «βουλευτών» επισημοποιήθηκαν οι διεργασίες για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» συνασπισμού με τα μάτια να είναι στραμμένα στο ΡΤΚ, όπου η γενική προσέγγιση είναι να μείνουν μακριά από το ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι η Ντογούς Ντεριά διάβασε ένα διαφορετικό όρκο και δημιουργήθηκε κρίση χθες στην ψευδοβουλή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες το βράδυ συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή του ΚΕΕ, η οποία συζήτησε το να γίνει νωρίτερα το εκλογικό συνέδριο και το θέμα της συμμετοχής σε «κυβέρνηση» συνασπισμού.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Άρχισαν οι διεργασίες» γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου βλέπει σήμερα τους προέδρους των κομμάτων σε κάποιων από τους οποίους θα δώσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» με τη διαδικασία να διαρκεί 15 ημέρες. Αλλού γράφει ότι με ένταση άρχισε η ψευδοβουλή καθώς η ανάγνωση διαφορετικού όρκου από την Ντογούς Ντεριά προκάλεσε επεισόδια. Αλλού γράφει ότι αποβάθρα που κατέρρευσε χθες σε παραλία στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά ένα 11χρονο αγόρι, δεν είχε άδεια κατασκευής από την «επαρχιακή διοίκηση».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Όρκος από την ψυχή» αναφέρεται στην επεισοδιακή – όπως γράφει – πρώτη σύνοδο της ψευδοβουλής και δημοσιεύει τον όρκο που διάβασε η Ντογούς Ντεριά από το βήμα, δηλώνοντας μετά ότι δεν ήταν διαμαρτυρία και ούτε απορρίπτει τον υφιστάμενο όρκο, αλλά δεν θεωρεί ότι είναι αρκετά περιεκτικός. Αλλού αναφέρει ότι ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές ξεπέρασε τις 862.000. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο 11χρονος που τραυματίστηκε με την κατάρρευση της παράνομης, όπως αποδείχθηκε, αποβάθρας στη θάλασσα, δίνει μάχη για τη ζωή του στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα