Πρόοδο στην ενσωμάτωση της νομοθεσίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο διαπιστώνει η Κομισιόν

15:40 19/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτησε σήμερα τις εξαιρετικές επιδόσεις που κατέγραψαν τους τελευταίους έξι μήνες τα κράτη μέλη στον τομέα της ενσωμάτωσης της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο. Το έλλειμμα ενσωμάτωσης των οδηγιών της ενιαίας αγοράς στο εθνικό δίκαιο περιορίζεται πλέον στο 0,6%.

Σημαντική πρόοδο κατέγραψε η Κύπρος, η οποία τους τελευταίους έξι μήνες ενσωμάτωσε 15 οδηγίες που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα,

με αποτέλεσμα να έχει μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο το 99,2% του συνόλου της νομοθεσίας της εσωτερικής αγοράς. Μάλιστα, η Κύπρος μετέφερε στο εθνικό δίκαιο το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό οδηγιών που ήταν σε εκκρεμότητα μετά την Ιταλία (21 οδηγίες).

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, τα κράτη μέλη σημείωσαν τις καλύτερες έως τώρα επιδόσεις όσον αφορά τη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ στο εθνικό τους δίκαιο.

«Χαιρετίζω αυτό το νέο ρεκόρ που πέτυχαν τα κράτη μέλη, και είμαι ευτυχής με το δυναμισμό και την ισχυρή δέσμευση που έχουν επιδείξει όσον αφορά την πρακτική επιβολή της νομοθεσίας. Πρόκειται για το καλύτερο μέχρι τώρα αποτέλεσμα», δήλωσε ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο κοινοτικός μέσος όρος του ελλείμματος μεταφοράς μειώθηκε από 0,9% σε 0,6% κατά το τελευταίο εξάμηνο και ο αριθμός των κρατών μελών που επέτυχαν τον στόχο του 1% αυξήθηκε από δέκα έξι σε είκοσι τρία.

Συνολικά, δώδεκα κράτη μέλη έχουν επιτύχει ή επανέλαβαν την καλύτερη μέχρι τώρα επίδοσή τους σχετικά με το έλλειμμα μεταφοράς από το 1997: Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Σουηδία. Αυτό καταδεικνύει την υψηλή προτεραιότητα που έδωσαν τα κράτη μέλη στην έγκαιρη μεταφορά, ακόμη και στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Η Ιρλανδία έχει την καλύτερη επίδοση στη μεταφορά των οδηγιών αφού έχει μεταφέρει όλες τις οδηγίες σε εύθετο χρόνο και έχει φθάσει σε έλλειμμα 0,0%. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή όμως είναι η βελτίωση της Ιταλίας, η οποία έχει μειώσει το έλλειμμα μεταφοράς από 2,4% πριν από έξι μήνες σε 0,8% σήμερα. Η Ρουμανία έχει επίσης μειώσει το έλλειμμα μεταφοράς σημαντικά από 1,1% σε 0,4%.

Όσον αφορά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, ο αριθμός των παραβάσεων συνεχίζει να μειώνεται, πιθανότατα λόγω της καθιέρωσης μηχανισμών για την επίλυση προβλημάτων μη συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ σε πιο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2007, ο αριθμός των ανοικτών παραβάσεων έχει μειωθεί κατά 38%. Η Ιταλία (67 παραβάσεις) ενέχεται στον υψηλότερο αριθμό διαδικασιών παράβασης που έχει κινήσει η Επιτροπή, ακολουθούμενη από την Ισπανία (66) και την Ελλάδα (61).

Αν ληφθούν υπόψη όλοι οι δείκτες που αφορούν την επιβολή επιβολής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Κύπρος (14 παραβάσεις), η Τσεχία, η Λιθουανία έχουν καλύτερες συνολικές επιδόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα