Πρόκληση οι τουρκικές θέσεις για επιστροφή της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση

14:24 18/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πραγματική πρόκληση που αποκαλύπτει τους πραγματικούς τουρκικούς στόχους, χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ τα όσα μεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες από τουρκικής πλευράς για το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η επιστροφή των Βαρωσίων περιλαμβάνεται τόσο στη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 όσο και στα δύο ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ 550 και 789, τα οποία είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις

του σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι τα περί «επιστροφής» υπό τ/κ διοίκηση αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τουρκικούς στόχους.

«Τόσο η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 όσο και τα ψηφίσματα του Σ.Α 550 του 1984 και 789 του 1992 είναι σαφή και επιτακτικά», είπε και παρέθεσε τα σημεία τόσο στη Συμφωνία όσο και στα ψηφίσματα.

Στην Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου αναφέρεται ρητά, όπως είπε, ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια, από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Στο ψήφισμα 550 αναφέρεται στο διατακτικό του μέρους ότι «το ΣΑ θεωρεί απόπειρες για εποικισμό των Βαρωσίων σαν απαράδεκτες και απαιτεί τη μεταβίβαση αυτής της περιοχής στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», ενώ στο ψήφισμα 789 αναφέρεται πως «με σκοπό την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984 η περιοχή που βρίσκεται τώρα κάτω από τον έλεγχο της Ουνφικυπ, να επεκταθεί για να συμπεριλάβει τα Βαρώσια».

Ο κ. Βαρνάβα δήλωσε πως τόσο η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου όσο και τα ψηφίσματα είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και ανέφερε ότι το Διεθνές Δικαστήριο στην υπόθεση «Ναμίμπιας» αποφάνθηκε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αποφάσεις δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ο κ. Βαρνάβα κάλεσε την Κυβέρνηση να επιμείνει στην άνευ όρων και προϋποθέσεων επιστροφή της Αμμοχώστου.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας ότι «θα ήταν θαυμάσιο να επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου», ο κ. Βαρνάβα είπε πως η Βρετανία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ αλλά και εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί να περιορίζεται σε ευχολόγια ας αναλάβει τις ευθύνες της, οι οποίες «είναι ασήκωτες και βαρύτατες για την τραγωδία της Κύπρου για 39 ολόκληρα χρόνια», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα