Πρόεδρος Βουλής: Απαραίτητη η λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και μέτρων ανάπτυξης

17:57 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για την επιτυχή αντιμετώπισή της οικονομικής κρίσης είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά δεν θα επιτευχθεί έξοδος από την ύφεση χωρίς τη σύζευξή τους με μέτρα ανάπτυξης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔEE), της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος του Σώματος Βασίλειος Σκουρής και στην οποία συμμετέχουν

άλλα έντεκα μέλη του Δικαστηρίου.

Η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία, επεσήμανε ότι η πραγματοποίηση της επίσκεψης κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, στέλλει σαφές μήνυμα ότι η διαφύλαξη του κράτους δικαίου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του οικοδομήματος της ΕΕ. Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε επίσης επιγραμματικά στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.

Ακόμη, αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Ομήρου κατήγγειλε ότι διατηρώντας στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, η Τουρκία παραβιάζει εδώ και 38 έτη κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Ενημέρωσε την αντιπροσωπεία και για τις πρόσφατες τουρκικές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορούν στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Δικαιώματα που διασφαλίζονται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Βουλής αποτελεί και τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι απειλές αυτές προέρχονται από ένα κράτος, το οποίο διεξάγει παράλληλα ενταξιακό διάλογο με την ΕΕ.

Ο κ. Σκουρής αναφέρθηκε στη σημασία διεξαγωγής συναντήσεων μεταξύ των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών κοινοβουλίων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη μεταφοράς του κοινοτικού κεκτημένου στις εθνικές έννομες τάξεις. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις παραμέτρους του κυπριακού προβλήματος.

Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Βουλή θέτει σε εφαρμογή τις αυξημένες δυνατότητες παρέμβασης στις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρέχει στα εθνικά Κοινοβούλια η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα