Πρόεδρος Χριστόφιας: Βαδίζουμε στην πορεία που ο Μακάριος χάραξε

20:22 3/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην προσπάθειά μας για εξεύρεση μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, βαδίζουμε στην πορεία που ο ίδιος ο Μακάριος χάραξε, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι ο πρώτος ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδέχθηκε την ομοσπονδία κατανοώντας ότι αποτελούσε τη “μόνη διέξοδο για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας”.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση τιμής για τον Πρόεδρο Μακάριο στη γενέτειρα του αείμνηστου Εθνάρχη, την Παναγιά της Πάφου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας

είπε πως μετά το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον του και την τουρκική εισβολή του 1974 που οδήγησαν στην τραγωδία, την οποία βιώνουμε μέχρι σήμερα, ο Μακάριος “έλαβε τη θαρραλέα και καθοριστική απόφαση για αποδοχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου το 1977″.

“Εκτιμούσε ορθά ο Μακάριος”, τόνισε, “τους κινδύνους μόνιμης διχοτόμησης του νησιού και ότι η λύση ομοσπονδίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκατάσταση της ενότητας του λαού, του εδάφους, της οικονομίας και των θεσμών και στην απαλλαγή από την κατοχή”. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν ήταν ούτε από ενδοτισμό ούτε από έλλειψη πραγματισμού που ο Μακάριος αποδέχτηκε την ομοσπονδία. “Το έπραξε ακριβώς κατανοώντας ότι αποτελούσε τη μόνη διέξοδο για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας”, συμπλήρωσε.

“Στην προσπάθειά μας για εξεύρεση μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, βαδίζουμε στην πορεία που ο ίδιος ο Μακάριος χάραξε. Αγωνιζόμαστε για λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο, στη βάση του ιστορικού συμβιβασμού που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε το πολιτικό θάρρος και τη διορατικότητα να συμφωνήσει”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε πως αυτό το συμβιβασμό, το συμβιβασμό της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, επεδίωξαν όλοι ανεξαίρετα οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

“Υπό το βάρος των τετελεσμένων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος ήταν και εξακολουθεί να είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για απαλλαγή από την κατοχή, τερματισμό της διχοτόμησης και επανένωση του τόπου και του λαού”, είπε και συνέχισε: “Εμείς πιστεύουμε στον ιστορικό συμβιβασμό τον οποίο συμφώνησε ο Μακάριος και υπερασπιζόμαστε τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε”.

“Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε με συνέπεια και έχουμε την πολιτική βούληση για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο για ένα ομοσπονδιακό κράτος που θα αποτελείται από δύο ομόσπονδες πολιτείες, ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών”, σ

Keywords
Τυχαία Θέματα