Πρόεδρος Αναστασιάδης: “Η Κύπρος διεκδικεί τη θέση που της ανήκει στην περιοχή”

15:47 28/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι γεωπολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή εξελίσσονται ραγδαία και η Κύπρος διεκδικεί τη θέση που της ανήκει στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σήμερα, σημειώνοντας ότι «αναδύονται νέα πολιτικά και οικονομικά ισοζύγια, που συνδέονται επίσης με την ανακάλυψη ενεργειακών

κοιτασμάτων στην περιοχή μας».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια της 25ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της δημιουργίας ενός Υφυπουργείου Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, με στόχο την περαιτέρω προστασία και ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας.

Η ανακάλυψη «υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ) δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας και την εθνική μας οικονομία» και «προσφέρει την ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτών των υπεράκτιων δραστηριοτήτων». Αυτές οι νέες εξελίξεις, σημείωσε, «διευρύνουν τους ορίζοντες της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας δημιουργώντας σχετικές συνέργειες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέροντας ότι «νέα και δυναμικά ναυτιλιακά και ενεργειακά έργα μπορούν να αρχίσουν και οι σχετικές κυβερνητικές πολιτικές θα αναπτυχθούν, λαμβάνοντας υπόψη οπωσδήποτε αυτή τη νέα συναρπαστική προοπτική».

Αναφερόμενος στο Επιμελητήριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «στα 25 χρόνια ύπαρξής του το Επιμελητήριο έχει καταστεί ένα πολύ σημαντικό επαγγελματικό οργανισμό με άμεση και ενεργό συμμετοχή στις ναυτιλιακές υποθέσεις της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι η παρουσία του στη Συνέλευση, «υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στη ναυτιλία ως έναν από τους κύριους πυλώνες ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας», προσθέτοντας ότι η ναυτιλία «αποτελεί έναν πολύτιμο τομέα με σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα για την Κύπρο».

Αναφέρθηκε παράλληλα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος στη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως είναι τα κόστη για εγγραφή στο νηολόγιο και άλλα ευνοϊκά φορολογικά κόστη αποτελούν μερικά από τα «δυνατά σημεία» της ναυτιλίας της Κύπρου που μπορούν να συμβάλουν στην εξισορρόπηση των αρνητικών επιπτώσεων από τις παρούσες οικονομικές δυσκολίες της Κύπρου.

Υπό το φως του παγκόσμιου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος της ναυτιλίας, είπε, «η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εισαγάγει εκείνους τους απαραίτητους μηχανισμούς για περαιτέρω προστασία και ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας».

«Για το σκοπό αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι η δημιουργία ενός Υφυπουργείου Ναυτιλίας αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Βουλή και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή την καινοτομία και τις πολύ απαραίτητες θεσμικές αλλαγές».
Υπογράμμισε ότι η Τρόικα έχει αξιολογήσει θετικά τον τομέα της ναυτιλίας και έχει ενθαρρύνει το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο να συνεχίσει και να ενδυναμώσει τις προσπάθειες του για προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας.

Είπε ακόμη ότι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας και προς το σκοπό αυτό, η άρση των παράνομων τουρκικών απαγορευτικών μέτρων κατά της κυπριακής ναυτιλίας θα είναι θετικό και αποτελεσματικό στοιχείο.

«Αυτό το θέμα επηρεάζει ευρωπαϊκά συμφέροντα και πρόθεση μας είναι να αναζητήσουμε λύση ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε. Διαβεβαίωσε, ταυτόχρονα, ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για άρση του τουρκικού εμπάργκο».

Keywords
Τυχαία Θέματα