Πρόεδρος Αναστασιάδης: “Αποφύγαμε οριστικά τη λήψη νέων μέτρων”

15:40 2/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος στο τέλος θα τα καταφέρει, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την Παρασκευή σε δήλωσή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά και την πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Κύπρου από την Τρόικα.

Όπως

ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, νιώθει ευτυχής γιατί – όπως σημείωσε – «μέσα από σκληρή και συστηματική δουλειά κατορθώσαμε να κρινόμαστε από τους ίδιους τους δανειστές μας ως αξιόπιστοι εταίροι».

Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης της Τρόικας συνιστά ένα βήμα προς αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της Κύπρου.

«Αποφύγαμε οριστικά τη λήψη νέων μέτρων», επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τόνισε παράλληλα ότι «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, είναι ώρα σκληρής δουλειάς» και εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε πείσμα, είμαστε αποτελεσματικοί και τολμηροί και θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία».

«Τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την πρώτη αξιολόγηση τονώνουν τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό και τις θριαμβολογίες. Τώρα είναι η ώρα του ρεαλισμού, της δουλειάς, και της υπεύθυνης στάσης όλων μας», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε αισιοδοξία και βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα καταφέρει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

«Θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε αποφασισμένοι με πείσμα, αποφασιστικότητα, τόλμη, υπομονή και επιμονή που μας διακρίνει, θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια κυβέρνησης, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και του κάθε πολίτη, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχουμε αυτό που αξίζει στο λαό και την πατρίδα μας», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μπορεί η πρώτη αξιολόγηση της Τρόικας να είναι το αποτέλεσμα της συνεπούς και πειθαρχημένης κυβερνητικής πολιτικής για υλοποίηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων, «είναι όμως και το αποτέλεσμα της ώριμης στάσης που επέδειξαν οι πολίτες, οι κοινωνικοί εταίροι, και ολόκληρη η κοινωνία».

«Είναι το αποτέλεσμα της υπεύθυνης στάσης που επέδειξε η Βουλή και τα πολιτικά κόμματα. Θέλω να τους εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες», είπε.

Ευχαρίστησε επίσης τους λειτουργούς της δημόσιας υπηρεσίας, «οι οποίοι με ζήλο, μεθοδικότητα και εντατική δουλειά συνέβαλαν στην υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονταν σε πολιτικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η κυπριακή δημόσια υπηρεσία διαθέτει άξια και ικανά στελέχη».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και του Γραφείου Προγραμματισμού, «οι οποίοι εργάστηκαν άοκνα, συστηματικά και με επαγγελματισμό».

«Όλη αυτή την περίοδο», είπε, «πολλοί, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, δεν ήσαν απλώς απαισιόδοξοι, αλλά και πολλές φορές αδικαιολόγητα απόλυτοι στην κριτική ότι δεν θα επιτυγχάναμε να ανταποκριθούμε στους στόχους που είχαν τεθεί».

Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών, συνέχισε, θεωρούσαν με βεβαιότητα ότι οδηγούμασταν σε ένα δεύτερο, πιο επαχθές μνημόνιο.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την υπογραφή της μνημονιακής σύμβασης, είχε σε διάγγελμά του δηλώσει πως εμπιστεύεται τις παραγωγικές δυνάμεις και τους μηχανισμούς της πολιτείας.

«Ιδιαίτερα υπερτόνιζα την αποφασιστικότητά μας να υλοποιήσουμε με πειθαρχία τις υποχρεώσεις μας, αλλά και με συγκεκριμένες εξαγγελίες μέτρων να βοηθήσουμε στην σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση, λέγοντας ότι «σήμερα νιώθω ευτυχής, όχι γιατί θεωρώ ότι η θετική πρώτη αξιολόγηση επιτρέπει στον οποιονδήποτε την υπερβολή σε επιτυχίες ή την καλλιέργεια της ψευδαίσθησης πως έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα ή την κρίση. Αν νιώθω ευτυχής, είναι γιατί μέσα από σκληρή και συστηματική δουλειά, μέσα από την αποφασιστικότητα και το πείσμα, κατορθώσαμε να κρινόμαστε από τους ίδιους τους δανειστές μας ως αξιόπιστοι εταίροι».

Επιδείξαμε, είπε, συνέπεια στην τήρηση των συμφωνηθέντων και κάναμε ένα καθοριστικό βήμα προς την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας.

«Επιτύχαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους με έναν όσον το δυνατό πιο κοινωνικά δίκαιο τρόπο, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα στο νοικοκύρεμα του κράτους και αποφύγαμε τη λήψη νέων μέτρων», συνέχισε.

Αναφερόμενος στο ζωτικό για την αγορά χρηματοπιστωτικό τομέα, είπε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης και την αποκαταστάση της ως αντισυμβαλλόμενο μέρος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκλεισε μια σημαντική εκκρεμότητα.

Όσον αφορά στο Συνεργατισμό, είπε ότι αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία και τη μεγάλη συμβολή του στην κυπριακή κοινωνία, διασφαλίστηκε η πλήρης ανακεφαλαιοποίησή του με δημόσιο χρήμα.

«Διασφαλίσαμε οριστικά και αμετάκλητα, όχι απλά την επιβίωση του, αλλά την καθόλα υγιή παρουσία του και συνέχιση του κοινωνικού του ρόλου» επισήμανε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση της ίδιας της Τρόικας για το θέμα αυτό πρέπει να θέσει οριστικά τέρμα «στην ανεύθυνη και επιζήμια ψιθυρολογία των τελευταίων μηνών».

«Και εδώ θέλω στείλω ένα σαφές μήνυμα. Ο Συνεργατισμός ανήκει στο συνεργατικό κίνημα και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τόσο το χαρακτήρα αλλά και τον κοινωνικό του ρόλο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση από μόνη της δεν θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε θα ανατρέψει τα δυσάρεστα δεδομένα της ανεργίας αλλά και τα προβλήματα που οι ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζουν.

«Μας επιτρέπει όμως», είπε, «αυτή τη δύσκολη ώρα, να στρέψουμε και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην προστασία των συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, και στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων που θα οδηγήσουν στη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας».

Επανέλαβε ότι ήδη έχει καταρτιστεί αλλά και συμφωνηθεί με την Τρόικα η αρχιτεκτονική για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας που θα είναι σε θέση να προσφέρει ένα δίκτυ επαρκούς κοινωνικής προστασίας σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη.

Ανέφερε επίσης ότι τους επόμενους μήνες, θα διεξαχθεί ο κοινωνικός διάλογος και η κατάλληλη τεχνοκρατική προεργασία ώστε το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2014.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παράλληλα έχουν τροχιοδρομηθεί και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές όπως η μεταρρύθμιση των θεσμών και της δημόσιας υπηρεσίας, που θα μετατρέψουν το κράτος σε σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Όπως είπε, για την πορεία αυτών των μεταρρυθμίσεων θα δώσει ξεχωριστή δημοσιογραφική διάσκεψη το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στην ανεργία, είπε ότι παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για ανακούφιση των ανέργων, το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί μόνο με τρόπο αποτελεσματικό μέσα από την ανάκαμψης της οικονομίας.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, και ο πρώτιστος στόχος μας ήταν τους επόμενους μήνες θα είναι η πιο αποτελεσματική άντληση επενδύσεων αλλά και η προώθηση και καλλιέργεια ενός «φιλικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές», ξένους αλλά και ντόπιους.

Όπως ανέφερε, ήδη τίθενται οι βάσεις με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και σημείωσε ότι θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες τόσο όσον αφορά στην προσέκλυση στοχευμένων επενδύσεων, όσο και μέσω της αλλαγής των δομών και διαδικασιών που διευκολύνουν τις επενδύσεις, οριζόντια σε όλο το φάσμα του κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα