Πραγματοποιήθηκε η 33η αντικατατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου

18:29 13/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, για 33η χρονιά, η αντικατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου που διοργάνωσε στην κοινότητα Αστρομερίτη ο Δήμος Μόρφου, με τους Μορφίτες να διατρανώνουν την θέληση και αποφασιστικότητα τους για συνέχιση του αγώνα για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη τους.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις

πατρογονικές τους εστίες.

Ακολούθως, οι Μορφίτες συγκεντρώθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη, όπου πραγματοποιήθηκε αντικατοχική εκδήλωση με ομιλίες και χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλο, την οποία ανέγνωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Άλαν Μιλ, τον Βρετανό βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Ρότζερ Γκέιλ, την κυπριακής καταγωγής Ευρωβουλευτή του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας Μαρίνα Γιαννακουδάκη, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Βιρβιδάκη, τον επίτιμο δημότη Μόρφου και πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα και τον Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα και τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Σλοβενία και Μάλτα καθώς και οι τοπικές αρχές των 30 κατεχομένων χωριών της περιοχής και όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές οργανώσεις της Μόρφου.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης αφίχθησαν δρομείς του Σωματείου “Περικλής Δημητρίου” οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Την αντικατοχική εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη ακολούθησε αντικατοχική πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων της Μόρφου στο οδόφραγμα Αστρομερίτη και κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθως αντιπροσωπεία του κατεχόμενου Δήμου επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας των Μορφιτών σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να το διαβιβάσει στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν .

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου να σταθούν με αξιοπρέπεια αλλά και αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία για τις προκλήσεις και τις απαράδεκτες συμπεριφορές της απέναντι στην Κύπρο και του λαού της, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει και επιβάλλεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει στην Κύπρο».

Ανέφερε ότι «για 39 χρόνια βρισκόμαστε μπροστά στον ίδιο κίνδυνο και στις ίδιες απειλές με άγνωστο ακόμη τον επίλογο της κυπριακής τραγωδίας του 1974» και πρόσθεσε ότι «επιβάλλεται με συλλογική προσπάθεια και με κοινούς οραματισμούς και στόχους να πάμε προς τις συνομιλίες γιατί εμείς θέλουμε λύση και είναι τα δικά μας σπίτια που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή».

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης σημείωσε ότι «τούτες τις κρίσιμες ώρες επιβάλλεται να δείξουμε σθένος αταλάντευτο και δύναμη ψυχής ακατάβλητη» και «να αντιμετωπίσουμε την εθνική περιπέτεια, τις καταστροφές και τα ερείπια και ενωμένοι να διεκδικήσουμε λευτεριά και επιστροφή».

Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα επιβάλλεται όσο ποτέ προηγουμένως να μονιάσουμε και να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τα βήματα της ιστορίας μας, να αγωνιστούμε για την τιμή και την χαμένη αξιοπρέπεια μας, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και για τις γενιές που θα έρθουν».

Σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «το Κυπριακό παραμένει στην πρώτη γραμμή κορυφαίας εθνικής προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «στην παρούσα συγκυρία προτεραιότητα μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ».

«Ιδιαίτερα εποικοδομητικό στοιχείο που συντείνει προς την κατεύθυνση αυτή είναι το πακέτο προτάσεων που έχει υποβάλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως η άμεση επιστροφή των Βαρωσιών στους νόμιμους κατοίκους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμφωνημένης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ».

Είπε ακόμη ότι «είναι γνωστό και πιστεύω απολύτως κατανοητό στη διεθνή κοινότητα ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές περιλαμβανομένης και της επιστροφής της Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Άλαν Μιλ είπε ότι ο Δήμος Μόρφου είναι πολύ ενεργός στις προσπάθειες για λύση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για επιστροφή των προσφύγων και ανεύρεση των αγνοουμένων.

Αναφέροντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει απογοητεύσει, ο κ. Μιλ είπε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί άλλο να συνεχιστεί η κατοχή, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι μοιρασμένο και πρέπει αυτό να αλλάξει.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει κατάληξη αν δεν ανακουφιστεί ο κόσμος από τον πόνο του και πρόσθεσε πως «αν θεωρούμε ότι υπάρχουν αξίες πρέπει να βοηθήσουμε την Κύπρο».

Δεν είναι αρκετό να σιωπούμε και πρέπει να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εμείς στο βρετανικό κοινοβούλιο θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανένωση».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Βρετανός βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Ρότζερ Γκέιλ, αφού ανέφερε ότι μεταφέρει τις ευχές του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του Υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, είπε ότι «ζούμε σε πολύ επικίνδυνους καιρούς για την Κύπρο» και ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ, μέρος του οποίου βρίσκεται υπό κατοχή από μιαν υποψήφια χώρα και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται σε μας, βουλευτές μιας εγγυήτριας δύναμης (όπως είναι η Βρετανία), να βοηθήσουμε για να βρίσκεται το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων.

Ο κ. Γκέιλ είπε ακόμη ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα πρέπει να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης.

Η Ευρωβουλευτής του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας Μαρίνα Γιαννακουδάκη, αφού σημείωσε ότι παρά το ότι ήταν μικρή όταν έγινε η εισβολή, θυμάται τα ξαδέλφια της «που ήταν στο στρατό και χαθήκανε», είπε ότι σε επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα με την Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, είδε την εκκλησία καταστρεμμένη και την καταστροφή των κοιμητηρίων.

Η κ. Γιαννακουδάκη διαβεβαίωσε ότι θα διεξάγει αγώνα στην Ευρώπη για υποστήριξη της Κύπρου και σημείωσε ότι με την επιστροφή της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα παρουσιάσει τα στοιχεία που μάζεψε κατά την επίσκεψη της στα κατεχόμενα έτσι ώστε να προσελκύσει από την Ευρώπη περισσότερους φίλους για την Κύπρο οι οποίοι «θα πολεμήσουν μαζί μας».

«Θα πολεμήσουμε μαζί και ελπίζω να δούμε ελευθερία για τη χώρας μας», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να είναι αποδεκτό έδαφος μιας ευρωπαϊκής χώρας να είναι υπό κατοχή

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Βιρβιδάκης και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων είπε ότι οι αντικατοχικές εκδηλώσεις αποτελούν μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα η οποία συχνά ξεχνά ότι 39 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή το Κυπριακό παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Αποτελούν επίσης, όπως είπε, μήνυμα προς την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι χωρίς την επιστροφή της Μόρφου δεν νοείται λύση του Κυπριακού.

Το μήνυμα αυτό συνυπογράφει σύσσωμη η Βουλή των Ελλήνων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε ότι 200.000 Κύπριοι αδελφοί εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ζουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα και ότι οι περιουσίες τους συνεχίζουν να καταπατούνται παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Βιρβιδάκης είπε ότι στέλλουμε μήνυμα αποφασιστικότητας στη μάχη για επίλυση του Κυπριακού και τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και σημείωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ανέφερε επίσης ότι ιδιαίτερα εποικοδομητικό στοιχείο είναι η δέσμη προτάσεων που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την επιστροφή της περιοχής των Βαρωσιών στους νόμιμους κατοίκους της σύμφωνα και με τις αποφάσεις των ΗΕ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Ο επίτιμος δημότης Μόρφου και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας είπε ότι η κατεχόμενη Μόρφου αναδεικνύει την πραγματική διάσταση του Κυπριακού, την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και προβάλει ως σύμβολο αγώνα και αντίστασης με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

Ο κ. Σιούφας είπε ότι «μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υφαρπαγή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, την ακύρωση της στρατηγικής σημασίας της και την εξουδετέρωση της ως ενεργειακού κόμβου δεν μπορεί ποτέ να γίνουν αποδεκτές», προσθέτοντας ότι διεκδικούμε λύση που να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των ΗΕ αλλά και το κοινοτικό κεκτημένο, που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού και που να συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος είπε ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από πέρσι, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια κόπωση σε πολλούς πρόσφυγες και μια διάθεση σε μερικούς από τους πρόσφυγες να πωλήσουν τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη γη».

Αναφέροντας ότι «θα πρέπει να δούμε τα αίτια γιατί να φθάσουν οι πρόσφυγες σε αυτό το κατάντημα», ο Μητροπολίτης Μόρφου είπε ότι «θα πρέπει να δούμε εάν η αγωνιστικότητα ανήκει μόνο στους πρόσφυγες και εξαντλείται μόνο σε πορείες και επετειακούς λόγους», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θέλει με κάθε τρόπο σε οποιαδήποτε λύση ώστε η Κύπρος να παραμείνει εξαρτημένη» σε αυτήν.

Ανέφερε επίσης ότι στο Αργάκι Μόρφου υπάρχει πλέον μιναρές και πρόσθεσε ότι «αυτά όλα είναι πράγματα που έχουν μπει στη ζωή μας και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουν, διαφορετικά το μέλλον μας δεν είναι ευοίωνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα