Αναστασιάδης: «Έφθασε η ώρα η Τουρκία να αποδεχτεί τα αυτονόητα για λύση του Κυπριακού»

16:07 13/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εφθασε η ώρα Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «να κάμουν εκείνα τα τολμηρά βήματα που να πείθουν ότι θέλουν και εννοούν να υλοποιήσουν και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και να εναρμονιστούν πλήρως με τις προσδοκίες τους για ένταξη στην ΕΕ», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «είναι αδιανόητο να αναμένουν ότι μπορώ να μπω σε ένα νέο διάλογο για λύση

του Κυπριακού με την αποφυγή από μέρους τους να αποδεχτούν τα αυτονόητα, δηλαδή, ότι το κράτος μας, το υπό μετεξέλιξη κράτος, θα έχει μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια».

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους «να συνειδητοποιήσουν ότι μέσα από το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική μας θέση για επιστροφή και ιδιαίτερα για εδαφικές αναπροσαρμογές», ενώ αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, είπε ότι «αυτό που απαιτείται είναι να παραγνωρίσουμε τις όποιες σκοπιμότητες και μέσα από ένα νηφάλιο διάλογο να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες, ολοκληρωμένες προτάσεις».

Σε ομιλία στην 33η αντικατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου που διοργάνωσε στην κοινότητα Αστρομερίτη ο Δήμος Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διακεκριμένοι φίλοι, που για χρόνια τώρα με την παρουσία τους στην εκδήλωση ενδυναμώνουν την πίστη και την αποφασιστικότητα των Κυπρίων ότι «υπάρχουν και πέραν της Κύπρου, πέραν του κυπριακού χώρου, φίλοι βουλευτές και Ευρωβουλευτές που αναγνωρίζουν το δίκαιο και μάχονται μαζί μας» και πρόσθεσε ότι «δεν είμεθα εξ εκείνων που δεν επείγονται για τη λύση» και «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκαν όλοι ανεξαίρετα οι Πρόεδροι».

«Είναι φυσικότατο, εκείνοι που θέλουν τη λύση να είναι και βεβαίως εκείνοι που είναι τα θύματα της εισβολής και της κατοχής», πρόσθεσε.

Εκείνο, όμως, που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι συμπατριώτες μας, αλλά και η Τουρκία είναι πως μπορεί να υπάρξει λύση, ναι, και μέχρι τα Χριστούγεννα και ενδεχόμενα και προ Χριστουγέννων, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έφτασε, επιτέλους, η ώρα να κάμουν εκείνα τα τολμηρά βήματα που να πείθουν ότι θέλουν και εννοούν να υλοποιήσουν και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και να εναρμονιστούν πλήρως με τις προσδοκίες τους για ένταξη στην ΕΕ.

«Δεν υπάρχουν δύο ταχυτήτων πολιτείες στην ΕΕ. Δεν υπάρχουν οι πολιτείες εκείνες, οι χώρες εκείνες, οι οποίες θα έχουν το δικαίωμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και θα είναι ευρωπαϊκές, ενώ την ίδια ώρα θα επιζητούν τάχα για τους δικούς τους πολίτες τη μεταχείριση Ευρωπαίων πολιτών», επισήμανε.

Ανέφερε ότι «οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είναι ήδη από το 2004 Ευρωπαίοι πολίτες και αυτό που διεκδικούν είναι το σεβασμό στην ταυτότητα τους όχι μόνο ως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά κατά κύριο λόγο ως Ευρωπαίοι πολίτες».

Είπε ακόμη ότι «η κόπωση, η αδιαφορία, η έλλειψη της ελπίδας και στη μια και στην άλλη κοινότητα οδήγησαν να θεωρείται το κυπριακό πρόβλημα ως δευτερεύον».

Αναφέροντας ότι «υπάρχει και άλλο που με ανησυχεί και αφορά την ελληνοκυπριακή κοινότητα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό «είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Ελληνοκυπρίων που αποτείνονται και ξεπουλούν τις περιουσίες τους».

«Για όσα τόσα χρόνια υπέμεναν και ανέμεναν, τους καλώ να συνειδητοποιήσουν ότι μέσα από το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική μας θέση για επιστροφή και ιδιαίτερα για εδαφικές αναπροσαρμογές», πρόσθεσε.

«Ας συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς να το θέλουν ή έστω και εξ ανάγκης δημιουργούν αρνητικές προϋποθέσεις είτε για απελευθέρωση και επανένωση είτε για τη διαπραγματευτική ισχύ που πρέπει να έχουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει «να παραγνωρίζουμε πως οι ελληνοκυπριακές περιουσίες που αποζημιώνονται μεταβιβάζονται στην τουρκική Κυβέρνηση, τουρκοποιούνται, όπως είπε και ο πρόεδρος της επιτροπής αποζημιώσεων προχθές και διαβιβάζονται στους Τουρκοκύπριους αν επ΄ ανταλλάγματι μεταβιβάζουν οι Τουρκοκύπριοι τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές».

Αυτό και μόνο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «αρκεί για να κάνουν δεύτερες σκέψεις όσοι μέχρι σήμερα, ενδεχόμενα λόγω ανάγκης, έθεσαν τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παραμερίζοντας ενδεχόμενα τους κινδύνους που διατρέχει η πατρίδα μας».

Ανέφερε ότι δεν αμφισβητεί «κανενός τον πατριωτισμό, αλλά επισείει και επισύρει «την προσοχή στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι στα ίδια πλαίσια, από τη μια της παρατηρούμενης αδιαφορίας και από την άλλη της ανάγκης, επιτέλους, που πρέπει να υπάρξει μια νέα δυναμική στο κυπριακό πρόβλημα και που υπέβαλα την πρόταση για ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα αποκαθιστά και την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία, αλλά και προς το διάλογο των δύο κοινοτήτων».

«Είναι μόνο μέσα από συγκεκριμένες πράξεις που θα αποδειχθεί αν η Τουρκία επιτέλους επιθυμεί και επιδιώκει τη σύντομη, όπως ισχυρίζεται, λύση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε «για υστάτη φορά, τόσο την Τουρκία όσο και τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος, αν επιτέλους υπάρξουν τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά, ταυτόχρονα, αν επιτέλους σεβαστούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και αυτό που όλοι επιδιώκουμε: τη μετεξέλιξη. Την εξ αδήριτου ανάγκης, έχουμε αποδεχθεί μια πραγματικότητα, μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε διζωνικό ομόσπονδο κράτος, αλλά με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Είναι αδιανόητο, συνέχισε, «να αναμένουν ότι μπορώ να μπω σε ένα νέο διάλογο για λύση του Κυπριακού με την αποφυγή από μέρους τους να αποδεχτούν να αυτονόητα. Δηλαδή, ότι το κράτος μας, το υπό μετεξέλιξη κράτος, θα έχει μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια».

Ανέφερε ότι «χωρίς αμφιβολία η πολιτική ισότητα περιλαμβάνεται και τη σεβόμαστε, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» και πρόσθεσε ότι «αυτό που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται είναι αυτό που περιλαμβάνουν σε όλη τους την έκταση και όχι κατ’ επιλογήν να χρησιμοποιούν ορισμένες των προνοιών των ψηφισμάτων, ενώ να παραγνωρίζουν τις ουσιωδέστερες».

Αναφέροντας ότι «για να επιτύχουμε το στόχο μας θα πρέπει να ενεργούμε και να ενεργήσουμε από κοινού», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ποτέ δεν θεώρησα πως οποιοσδήποτε πολιτικός, όποιες απόψεις και να έχει, είναι λιγότερο πατριώτης από τον άλλον», προσθέτοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι να παραγνωρίσουμε τις όποιες σκοπιμότητες και μέσα από ένα νηφάλιο διάλογο να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες, ολοκληρωμένες προτάσεις».

«Στόχος μας πρέπει να είναι – και πειστικότεροι θα είμαστε αν επιτέλους όλοι μας, μέσα και από αυτά που αύριο και στη σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων θα συζητηθούν – να τελειώνει η προετοιμασία, να ετοιμάσουμε συνολικό πλαίσιο προτάσεων, έτσι ώστε όχι μόνο να ζητούμε από τους άλλους τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούμε, αλλά και εμείς να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που διεκδικούμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει «καμιά αμφιβολία ότι θα γίνουμε όλοι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό το χρωστούμε σε όσους έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε ελεύθεροι, σε όσες γενεές έφυγαν με το όραμα της επιστροφής, αλλά ιδιαίτερα στις γενιές που έχουν το μέλλον μπροστά τους και θα πρέπει να τους το διασφαλίσουμε», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό, ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο να μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και να προκόψουμε».

«Αυτό το χρωστούμε σε όσους είναι σήμερα εδώ και διεκδικούν με την παρουσία τους, με τις πορείες, με τους αγώνες, με τα διαβήματα την επιστροφή στην κατεχόμενη Μόρφου. Κάτι που θέλουμε για όλους τους πρόσφυγες βεβαίως», σημείωσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε «πως αν ενώσουμε δυνάμεις δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη Μόρφου, να εκκλησιαστούμε ξανά στον Αγιο Μάμα, αλλά να δω και εγώ το σχολείο που φοίτησα στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα