ΠΟΒΕΚ: Υπέρβαση εξουσιών από Υπ. Εργασίας η έκδοση νέων τουριστικών διαταγμάτων

11:37 10/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ΠΟΒΕΚ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι “με υπερβολικό ζήλο και ταχύτητα που δεν επεδείχθη στην περίπτωση της μείωσης των ενοικίων επαγγελματικής στέγης , η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αποφασίσει την επέκταση των Τουριστικών Περιοχών και Τουριστικών Ωραρίων σε όλη την Κύπρο”.

Όπως σημειώνεται, το Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ εξετάζει με τους Νομικούς της Συμβούλους τα σχετικά διατάγματα της Υπουργού τα οποία με βάση τον Νόμο Αρ. 155(Ι) του 2006 που ρυθμίζει τη λειτουργία καταστημάτων και τους όρους απασχόλησης των υπαλλήλων τους

η έκδοση των νέων διαταγμάτων γίνεται καθ υπέρβαση των εξουσιών που της παρέχει η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα αναφέρει του άρθρου 2 βάση του οποίου «ερμηνεία» «τουριστική περιοχή/ζώνη σημαίνει περιοχή, η οποία καθορίζεται με διάταγμα που εκδίδει ο Υπουργός και δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, και στην οποία υπάρχει απαραιτήτως σταθερή και πυκνή διακίνηση τουριστών μετά το κανονικό ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, καθώς και» «συγκεντρωμένα ξενοδοχεία» «συγκεντρωμένα κέντρα αναψυχής», «τουριστικές εγκαταστάσεις», «αρχαιολογικοί χώροι».

Επίσης του άρθρου 27- α,β,γ,δ,ε,- Περί Σύστασης και Αρμοδιότητας των Συμβουλευτικών Επιτροπών κατά Επαρχία οι οποίες δεν έχουν συγκληθεί για την συζήτηση και υποβολή εισηγήσεων στην Υπουργό.
Πέραν των νομικών θεμάτων η επέκταση ή καλύτερα η πλήρης κατάργηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων που προωθεί η Κυβέρνηση και η αρμόδια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρει η ΠΟΒΕΚ, θα επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιδιώκουν και προβάλλονται ως επιχειρήματα δηλαδή η αναζωογόνηση της αγοράς και η στήριξη της απασχόλησης.
Είναι μια απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένου κύκλου μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιοκτητών εμπορικών κέντρων και αλυσίδων πολυκαταστημάτων με στόχο τον διαμερισμό της «πίττας» του εμπορίου εις βάρος των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων .
Στην πρακτική της εφαρμογή, καταλήγει η ΠΟΒΕΚ, αυτή η απόφαση θα κλείσει επιχειρήσεις, θα αυξήσει την ανεργία και δεν θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία.

Τα συλλογικά όργανα της Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ θα συνέλθουν έκτακτα για εξέταση και λήψη αποφάσεων για το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα