Πολύ σημαντική πρωτοβουλία η Διακήρυξη της Λεμεσού, δηλώνει ο Μπαρόζο

09:42 7/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας για επανεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ) της ΕΕ.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι «στη Λεμεσό θα υιοθετήσουμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στον ναυτιλιακό και θαλάσσιο τομέα».

Ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος θα παρευρεθεί στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση της Δευτέρας στη Λεμεσό όπου θα υιοθετηθεί η Διακήρυξη της Λεμεσού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ, ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ τι αναμένει η Κομισιόν από την πολιτική αυτή.

«Η Συνάντηση στη Λεμεσό αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι «στη Λεμεσό θα υιοθετήσουμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στον ναυτιλιακό και θαλάσσιο τομέα».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υδατοκαλλιέργεια, τη γαλάζια βιοτεχνολογία, τον παράκτιο τουρισμό και την υποθαλάσσια εξόρυξη.

Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη είναι ειδικά αυτή την περίοδο ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη.

«Αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ανάπτυξης μέσω της «Γαλάζιας Οικονομίας» της ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών», τόνισε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Άτυπη Υπουργική Συνάντηση στη Λευκωσία και στη Λεμεσό στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, της Επίτροπου Μαρίας Δαμανάκη και των Υπουργών της ΕΕ αρμόδιων για την θαλάσσια πολιτική, πέντε χρόνια ακριβώς μετά την αρχική υιοθέτηση της πολιτικής αυτής στη Λισσαβόνα το 2007.

Η σχετική Διακήρυξη της Λεμεσού έχει συνταχθεί από κοινού από την Κυπριακή Προεδρία και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν.

Τα κυριότερα στοιχεία της προσπάθειας της Κυπριακής Προεδρίας είναι να δοθεί μια νέα δυναμική στην εν λόγω πολιτική με τη δημιουργία ανάπτυξης θέσεων εργασίας μέσα από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ναυτιλιακών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων στα πλαίσια της νέας πρωτοβουλίας της Επιτροπής υπό τον τίτλο «Γαλάζια Ανάπτυξη».
Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι η εξωτερική διάσταση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής και πιο συγκεκριμένα η ενίσχυση της τομεακής και δια-τομεακής συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών με γειτονικά κράτη της ΕΕ που μοιράζονται την ίδια θαλάσσια λεκάνη με κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Κύπρος ως ναυτιλιακό νησιώτικο κράτος αναγνωρίζει τη δυναμική και τις ευκαιρίες που απορρέουν από τις θαλάσσιες δραστηριότητες για την οικονομία της ΕΕ και για αειφόρο ανάπτυξη και έθεσε την επανεργοποίηση της πολιτικής αυτής ως μια από τις προτεραιότητές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα