Φλουρέντζου: Αφήνουμε τη δική μας σφραγίδα στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική

09:32 7/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τη Διακήρυξη της Λεμεσού, η οποία ακολουθεί ύστερα από πέντε χρόνια τη Διακήρυξη της Λισαβόνας, η Κυπριακή Προεδρία θέλει να αφήσει τη δική της σφραγίδα στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ) της ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, με αφορμή την Άτυπη Υπουργική Συνάντηση για την ΟΘΠ, που αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία και ολοκληρώνεται αύριο στη Λεμεσό.

“Στην

Άτυπη Συνάντηση, η οποία θα υιοθετήσει τη Διακήρυξη της Λεμεσού, προσπαθούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι ιδιαίτερα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει η Ευρώπη με τη δημιουργία κινητικότητας της οικονομίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάδειξη όλων των οικονομικών παραμέτρων, οι οποίες μπορούν να βασιστούν στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική”, είπε ο κ. Φλουρέντζου.

Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, καθώς περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες εγκαταστάσεις, είτε αυτά είναι λιμάνια ή μαρίνες, είτε παράκτιος τουρισμός και όλα τα συναφή, λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν 5,5 εκατομμύρια κόσμος εργάζεται στην παράκτια τοποθέτηση των διαφόρων χωρών.

“Απ` εκεί και πέρα”, πρόσθεσε, “έχουμε τις θαλάσσιες μεταφορές, απ` εκεί και πέρα θα πρέπει να αναδείξουμε τις νέες μορφές από τις οποίες θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε στην οικονομία της Ευρώπης, είτε αυτός ονομάζεται ενεργειακός τομέας, είτε αυτές ονομάζονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή υδατοκαλλιέργεια”.

Σημείωσε ακόμη πως “μέσα από αυτή την αναδυόμενη πολιτική, προσπαθούμε και συζητώντας την ΟΘΠ να αγγίξουμε εκείνους τους τομείς των θαλασσών και των ωκεανών που δεν έχουν αγγιχτεί μέχρι σήμερα και από τους οποίους θα μπορούσε η Ευρώπη να έχει πολλαπλά οφέλη”.

Ερωτηθείς αν ο ευρύς τομέας της ΟΘΠ μπορεί να συνεισφέρει στην έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι σίγουρα μπορεί να συνεισφέρει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της αποδοτικότητας μέσα από τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φλουρέντζου, αφού υπενθύμιζε τα σημαντικά θέματα της Κυπριακής Προεδρίας όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το ενιαίο σύστημα ασύλου, σημείωσε ότι αυτό που θα μείνει και θα είναι σημείο αναφοράς – όταν γίνεται αναφορά στην ΟΘΠ και παραπομπή στη Διακήρυξη της Λισαβόνας – θα είναι η Διακήρυξη της Λεμεσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα