Πλήρης εξόφληση του τουρκικού χρέους προς το ΔΝΤ μέχρι τον Μάιο, λέει ο Ερντογάν

19:41 9/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πλήρη εξόφληση του υπολειπόμενου χρέους της Τουρκίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την καταβολή της τελευταίας δόσης τον ερχόμενο Μάιο, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι το οφειλόμενο χρέος

της Τουρκίας προς το ΔΝΤ ανέρχεται πλέον σε 643 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι «όταν αποπληρώσουμε και την τελευταία δόση τον Μάιο θα μηδενίσουμε το χρέος». Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP, το οποίο ανήλθε στην εξουσία το 2002, ανέλαβε ένα χρέος ύψους 23,5 δις ευρώ μετά από δάνειο που η Άγκυρα είχε συνομολογήσει με το ΔΝΤ.

Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι η χώρα του βρισκόταν σε συνομιλίες με τον διεθνή οργανισμό για παροχή δανείου προς το ΔΝΤ ύψους 5 δις δολαρίων.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ ανέφερε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ότι η αποπληρωμή του δανείου ανοίγει μια νέα εποχή για την Τουρκία, κατά την οποία τα έσοδα από την φορολογία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον για την επέκταση των εθνικών υποδομών.

Είπε εξάλλου, ότι η Τουρκία διατηρούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δανειακή σχέση με το ΔΝΤ από το 1958 και ανέφερε ότι πλέον εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος, κατά την οποία η χώρα διαγράφει τα χρέη της .

Keywords
Τυχαία Θέματα