Πιο αυστηρές ποινές για τους παραβάτες κανόνων οδικής κυκλοφορίας

17:43 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε δεκαπέντε μέρες αναμένεται ότι η εξώδικη ρύθμιση για οδήγηση με υπέρβαση της επιτρεπόμενης περιεκτικότητας αλκοόλης στον οργανισμό και για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, θα καταστεί νόμος, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Νομικών Ιωνά Νικολάου φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ομοφωνία.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η τελική τοποθέτηση των κομμάτων στην Επιτροπή και σε δεκαπέντε μέρες οι σχετικές προτάσεις νόμου θα βρίσκονται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά την

υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, η εξώδικη ρύθμιση θα γίνεται για υπέρβαση μέχρι τα 175 χιλιόμετρα την ώρα και για ψηλότερη υπέρβαση ο παραβάτης θα οδηγείται ενώπιον δικαστηρίου, είπε ο κ. Νικολάου που επανέλαβε ότι με βάση την κλιμακωτή ρύθμιση που θα εισαχθεί για παράβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι τα 30 χιλιόμετρα (130km/h) το πρόστιμο θα είναι ένα ευρώ το χιλιόμετρο, από τα 31 χιλ. μέχρι τα 50 χιλ, (131km/h μέχρι 150 km/h) υπέρβαση θα είναι 2 ευρώ το χιλιόμετρο από τα 51 χιλιόμετρα μέχρι τα 75 χιλιόμετρα υπέρβαση 3 ευρώ το χιλιόμετρο (151km/h μέχρι 175 km/h) ενώ για ταχύτητα πέραν των 175 χιλιομέτρων η παράβαση δεν θα ρυθμίζεται εξώδικα.

Σε ό,τι αφορά την εξώδικη ρύθμιση για την υπέρβαση του ορίου αλκοόλης είπε πως μέχρι και τα 35 μικρογραμμάρια περιλαμβανόμενα το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ, από τα 36 μικρογραμμάρια μέχρι 55 μικρογραμμάρια θα είναι 200 ευρώ, από τα 56 μικρογραμμάρια μέχρι και 70 μικρογραμμάρια θα είναι 300, ευρώ ενώ για περιεκτικότητα πέραν των 70 μικρογραμμαρίων, οι οδηγοί θα οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίων.

Το όριο περιεκτικότητας αλκοόλης αφορά την εκπνοή. Με την εξώδικη ρύθμιση θα επιβάλλονται και βαθμοί ποινής για τους οποίους δεν υπάρχει κατάληξη ακόμα.

Επανέλαβε πως με τη νέα ρύθμιση, 9.000 υποθέσεις το χρόνο δεν θα οδηγούνται στα δικαστήρια, με κυριότερο όφελος την αμεσότητα της ποινής που συμβάλει στην περαιτέρω η κατανόηση της παράβασης.

Σε ό,τι αφορά το νάρκοτεστ σε οδηγούς, ο κ. Νικολάου είπε πως η ρύθμιση να αποτελεί ποινικό αδίκημα η άρνηση να δώσει κάποιος αίμα για σκοπούς ελέγχου της περιεκτικότητας του οργανισμού σε ναρκωτικές ουσίες, ισχύει σε μόνο 5 χώρες.

Η ρύθμιση που ισχύει στην Ισπανία να θεωρείται ικανοποιητικό αποδεικτικό τεκμήριο η εξέταση με σάλιο, όταν ο καταγγελλόμενος αρνείται την εξέταση αίματος, κρίνεται από αρκετούς Βουλευτές πιο προσιτή και ως περισσότερο σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα λύση, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε πως αναμένεται η ενημέρωση της Επιτροπής για τη ρύθμιση και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα