Χωρίς έγκριση του ΔΣ της Λαϊκής έγιναν οι αγορές ελληνικών ομολόγων

16:52 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χωρίς την έγκριση ή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας έγιναν οι επενδύσεις, μεγάλων ποσών, στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο αλλά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Μιχάλη Σαρρή και Χρίστο Στυλιανίδη, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το ΔΣ της τράπεζας δεν ενημερώθηκε

για την επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους από την μεγάλη έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τον κ. Σαρρή να σημειώνει πως ενώ ”ο βασικός μας στόχος είναι η εξεύρεση κεφαλαίων, δεν έχουμε παραγνωρίσει και το γεγονός ότι πρέπει να γίνει μια ανάλυση των λόγων και των συνθηκών που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος”.

Επίσης, ο κ. Σαρρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αναδοχή από το κράτος της έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ”εξασφαλίζει την επιτυχία της έκδοσης, η οποία θα επιτρέψει στην τράπεζα όσο το δυνατό συντομότερα να διαδραματίσει το ρόλο της στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας”.

”Το ΔΣ είχε ενημερωθεί για την έκθεση (στα ελληνικά ομόλογα) εκ τω υστέρων ή αρκετά εκ των υστέρων”, ενώ ”για την επιστολή της ΚΤ που ήταν προειδοποιητική δεν είχε ενημερωθεί” το ΔΣ, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία της Λαϊκής Τράπεζας, στη Λευκωσία.

Με τη σειρά του, ο κ. Σαρρής είπε ότι ”εκ του αποτελέσματος, κρίνεται ότι αυτή η επικέντρωση σε τόσο μεγάλο κίνδυνο δεν είναι μια σωστή και σοφή απόφαση”.

”Η ανάλυση έχει δείξει ότι οι μηχανισμοί της Τράπεζας δεν δούλεψαν με τον τρόπο που έπρεπε να δουλέψουν ώστε να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος”, είπε ο κ. Σαρρής, εξηγώντας ότι ”τέτοιου είδους αποφάσεις θα έπρεπε να παρουσιαστούν στις ειδικές επιτροπές και στο Συμβούλιο των τραπεζών και να εγκριθούν εκ των προτέρων”.

”Πράγμα το οποίο από τις έρευνες τις οποίες έχουμε κάνει φαίνεται να μην έχει γίνει”, σημείωσε.

”Η επένδυση στα ομόλογα δεν είχε τύχει έγκρισης ή απόφασης του ΔΣ της Τράπεζας ή άλλων αρμοδίων οργάνων”, είπε με τη σειρά του ο κ. Στυλιανίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό μόνο μπορεί να λεχθεί, καθώς ”δεν ενδείκνυται αυτή τη στιγμή που η Τράπεζα βρίσκεται σε μια μεγάλη προσπάθεια κεφαλαιοποίησης να ανοίγουν αυτά τα θέματα. Υπάρχει χρόνος να διαφανούν μετά, αυτά τα θέματα, σημείωσε.

Οσον αφορά την ανάληψη από το κράτος της αναδοχής της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ο κ. Σαρρής αφού ευχαρίστησε Κυβέρνηση, Βουλή και ΚΤ, είπε ότι ”έγιναν άμεσες κινήσεις για να εξασφαλίσουν αυτή την επένδυση που κάνει ο Κύπριος πολίτης, ο οποίος, όπως είπε, ”επενδύει στο παρόν και στο μέλλον της Λαϊκής Τράπεζας”.

”Η Τράπεζα, όπως είχε πολύ λαμπρό παρελθόν, έχει σταθερό παρόν και πολύ σημαντικό μέλλον”, είπε ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι οι νέες τοποθετήσεις στο ΔΣ της Τράπεζας είναι ”ευπρόσδεκτές και περιμένουμε τα νέα μέλη του ΔΣ να συνεισφέρουν σε αυτό τον αγώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα