Περίκλειστη και ερημωμένη παραμένει η Αμμόχωστος υπό τουρκική κατοχή

08:21 14/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η τουρκική πλευρά, επιμένοντας στην παράνομη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κρατώντας περίκλειστη και ερημωμένη την κατεχόμενη Αμμόχωστο, συνεχίζει να αγνοεί τη διεθνή κοινή γνώμη για την Κύπρο και συνεχίζει να ακολουθεί πολιτική νομιμοποίησης του στάτους κβο, που έχει επιβάλει από το Καλοκαίρι του 1974 δια της στρατιωτικής ισχύος και το οποίο η διεθνής κοινότητα θεωρεί απαράδεκτο.

Ενεργώντας

με αυτό τον τρόπο, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων και έτσι βρίσκεται αντίθετη με την κρίση και τη γνώμη των πιο έγκυρων διεθνών θεσμών.

Συμπληρώνονται σήμερα 38 έτη από την ημέρα εκείνη, κατά την οποία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, που είχαν πραγματοποιήσει εισβολή στην Κύπρο την 20ή Ιουλίου 1974, προχώρησαν στις 14 Αυγούστου και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί.

Ενα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν οι Ελληνοκύπριοι, παραμένει από τότε περίκλειστο και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης στις κατοικίες και στις περιουσίες των, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, έχει δηλώσει κατ` επανάληψη ότι στο πρόσωπο της Αμμοχώστου αποκαλύπτονται τα τουρκικά σχέδια σε βάρος ολόκληρης της Κύπρου και ότι η κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα της Αμμοχώστου, μιας ευρωπαϊκής πόλης – φάντασμα, εκθέτει την Τουρκία.

Αίτημα τόσο του Δήμου της κατεχόμενης πόλης όσο και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολόκληρου του κυπριακού λαού είναι όπως παρέμβουν οι ευρωπαϊκές χώρες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, για να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για να σταματήσει αυτό το όνειδος, από μια χώρα η οποία κτυπά την πόρτα της Ευρώπης και θέλει να θεωρείται πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα, που διαδραματίζει σοβαρό ρόλο σε αυτή την περιοχή.

Η Τουρκία βρήκε την αφορμή να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια εναντίον της Κύπρου, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά της εκλεγμένης Κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου.

Στις 20 Ιουλίου του 1974, ισχυριζόμενες ότι ενεργούν σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή εναντίον της Κύπρου, καταλαμβάνοντας το 36% των εδαφών της Δημοκρατίας και εκδιώκοντας, με τη δύναμη των όπλων, τους Ελληνοκυπρίους από τις κατοικίες και τις περιουσίες των.

Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, η πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων που ζούσαν σε περιοχές ελεγχόμενες από την Δημοκρατία είχαν επίσης μετακινηθεί στο μέρος της Κύπρου που έλεγχε ο τουρκικός στρατός και, με αυτό τον τρόπο, εφαρμόσθηκε

Keywords
Τυχαία Θέματα