Περδίκης: Όχι στην υποχρεωτική μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές

18:17 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αντίθεση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στην υποχρεωτική μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές εξέφρασε σήμερα ο Βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του και υπενθυμίζοντας ότι το Κίνημα Οικολόγων κράτησε μια συνετή και χωρίς υπερφίαλες υποσχέσεις στάση έναντι του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοχοι αξιογράφων των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δυστυχώς η πλειοψηφία της Βουλής

των Αντιπροσώπων ενέκρινε δισεκατομμύρια ευρώ στήριξη των τραπεζών, χωρίς καμμία πρόβλεψη για τα αξιόγραφα.

«Τραπεζίτες, Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα, άφησαν, επέτρεψαν ή και προώθησαν το έγκλημα αυτό» δήλωσε, αναφέροντας πως «δεν είναι δυνατόν σήμερα να δεχθούμε ότι τη ζημιά θα την πληρώσουν οι ανυπεράσπιστοι πολίτες. Μια ευνομούμενη πολιτεία δεν λειτουργεί στη βάση της παροιμίας ‘εγώ στραβώνω τζιαι πουλώ, εσύ άμπλεπε τζιαι αγόραζε’».

«Συνεπώς» συνέχισε, «θεωρούμε άδικη και μη ικανοποιητική την πρόταση για υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των μη μετατρέψιμων αξιόγραφων. Πρέπει να γίνει αυστηρή διάκριση μεταξύ των θεσμικών επενδυτών και των ανυποψίαστων καταθέτων και να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δεν γίνεται η λύση του προβλήματος να είναι η μετατροπή των αχρήστων χαρτιών των αξιόγραφων σε άχρηστα χαρτιά των μετοχών των τραπεζών, εξηγώντας ότι «η λύση που μπορεί να δοκιμαστεί μπορεί να είναι τα εγγυημένα ομόλογα μακράς διάρκειας με ένα λογικό επιτόκιο».

«Δεν συμφωνούμε λοιπόν στην υποχρεωτική μετατροπή των μη μετατρέψιμων αξιόγραφων σε μετοχές. Κάτι τέτοιο πολύ πιθανόν να είναι παράνομο και αντισυνταγματικό και δεν θα συναινέσουμε σε μια τέτοια πρόταση» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα