Πέρασαν τα νομοσχέδια για τα μέτρα λιτότητας

21:05 14/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, χωρίς μικρόφωνα και στενογράφους λόγω της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, η Βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε το απόγευμα τα νομοσχέδια για μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για παγοποίηση των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ των υπαλλήλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης,

η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για αποκοπές μισθών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των δικαστών, που είχαν εξαιρεθεί από τις σχετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στις 26 Αυγούστου. Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι η αφορμή για την αυριανή απεργία 12 ωρών των  ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Επίσης, εγκρίθηκε τροποποιητικό νομοσχέδιο για την έκτακτη κλιμακωτή εισφορά πέραν των  €2,500 (αντί  €1,500 που ήταν προηγουμένως). Η εισφορά αυτή εκπίπτει του φόρου εισοδήματος.

Εκρίθηκε επίσης νομοσχέδιο για κλιμακωτή εισφορά του ιδιωτικού τομέα από 2.500 ευρώ και πάνω, όπως εφαρμόζεται και στο δημόσιο τομέα.

Νωρίτερα, ψηφίστηκε και η αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17% από την 1η Μαρτίου 2012.

Ο φόρος για την άμυνα αυξήθηκε από 17% σε 20%.

Εξάλλου με δύο αρνητικές ψήφους και δύο αποχές ψηφίστηκε ο νόμος για την παροχή επιδόματος τέκνου ενώ με δύο αρνητικές ψήφους ψηφίστηκε ο νόμος για τη φοιτητική χορηγία.

Δύο νομοσχέδια που αφορούν το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και το φόρο εισοδήματος με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επίσης εγκρίθηκαν.

Η ολομέλεια ψήφισε επίσης τα νομοσχέδια για τις τράπεζες (την επιβολή ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος, τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων, τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας).

Τέλος, η Βουλή ανέβαλε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος. . Η συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο θα λάβει μέρος αρχές του νέου έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα