ΠΕΟ: Δεν δικαιολογείται η αύξηση των 9 σεντ ανά λίτρο στην τιμή του γάλακτος

18:12 14/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν δικαιολογείται, με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, η αύξηση των 9 σεντ ανά λίτρο στην τιμή του γάλακτος, εκτιμά η ΠΕΟ, και καλεί τον Υπουργό Εμπορίου άμεσα να μελετήσει το όλο θέμα και αν κριθεί σκόπιμο για την προστασία των καταναλωτών να εφαρμόσει την πρόνοια της νομοθεσίας για επιβολή ανώτατης τιμής τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική τιμή του γάλακτος.

Όπως υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση της ΠΕΟ, με νομοσχέδιο

που προώθησε η Κυβέρνηση και ψηφίστηκε από τη Βουλή, το Υπουργείο Εμπορίου έχει πλέον τη δυνατότητα να εκδίδει διάταγμα για επιβολή ανώτατης τιμής για ορισμένο χρονικό διάστημα όταν στην αγορά επικρατούν ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ιδίως όταν το περιθώριο κέρδους είναι υπερβολικά ψηλό.

«Πάγια θέση της ΠΕΟ είναι ότι ο ‘ελεύθερος’ ανταγωνισμός από μόνος του δεν μπορεί να εξασφαλίσει συγκράτηση των τιμών αλλά αντίθετα οδηγεί στην ασυδοσία. Έχει αποδειχτεί ότι για την προστασία των καταναλωτών χρειάζεται το κράτος να παρεμβαίνει με όσα μέσα και εργαλεία έχει στην διάθεση του και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης», προστίθεται.

Η ΠΕΟ αναφέρει ακόμη τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα που είχε για τους καταναλωτές προηγούμενο πρόσφατο διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου με το οποίο επιβλήθηκε ανώτατη τιμή στο υγραέριο όταν υπήρξε αδικαιολόγητα ψηλή αύξηση στην τιμή του υγραερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΕΟ,peo