Πενταπλό Φονικό: Στις 7 Φεβρουαρίου 2014 η απόφαση του Δικαστηρίου

19:20 4/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την «παραδειγματική καταδίκη» των δύο κατηγορουμένων στην υπόθεση του πενταπλού φόνου που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2012 σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, αιτήθηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που συνεδρίασε το μεσημέρι στη Λάρνακα, ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Αριστείδης. Το Κακουργιοδικείο όρισε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 ως ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινώσει την απόφαση του Δικαστηρίου

για καταδίκη ή όχι των δύο κατηγορουμένων

Στην αποτελούμενη από 76 σελίδες γραπτή απάντηση του προς τους συνηγόρους υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, ο κ. Αριστείδης είπε μεταξύ άλλων ότι «οι κατηγορούμενοι στέρησαν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα το πολυτιμότατο δικαίωμα της ζωής πέντε ανθρώπων και το Δικαστήριο καλείται να αποδώσει την παραδειγματική, για αυτή την ανίερη πράξη, νέμεση. Η δικαιοσύνη καλείται να καταδικάσει παραδειγματικά τους κατηγορούμενους, αφού πέντε οικογένειες απαιτούν δικαίωση, πέντε ψυχές ζητούν ανάπαυση».

Στην προηγούμενη δικάσιμο στις 29 Νοεμβρίου, οι Λύσανδρος Λυσάνδρου, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτριου Μαμαλικόπουλου και Βασίλης Μπίσας δικηγόρος του Αναστάσιου Τσεχιλίδη, ζήτησαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο την αθώωση και απαλλαγή των πελατών τους από τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζουν.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο κ. Αριστείδης ανέφερε ότι «η παρούσα υπόθεση αποτελεί μια πρωτοφανή εν ψυχρώ δολοφονία πέντε νέων συνανθρώπων μας σε ένα πολυσύχναστο δρόμο στην καρδιά της Αγίας Νάπας. Δικαιολογημένα η κοινωνία μας έχει συγκλονιστεί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μπροστά στην απύθμενη στυγερότητα του οργανωμένου εγκλήματος». Πρόσθεσε πως «μερικά δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για τον 1ο κατηγορούμενο (Δημήτριο Μαμαλικόπουλο) να αφαιρέσει τη ζωή πέντε ανθρώπων με απάνθρωπη και αδιανόητη για κάθε σώφρων άνθρωπο ψυχραιμία και να βυθίσει σε βαρύτατο πένθος τις οικογένειες τους».

Απευθυνόμενος στο Σώμα, ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας είπε πως το Δικαστήριο «έγινε μάρτυρας της θηριώδους εκτέλεσης μέσω των βίντεο που την κατέγραψαν, όπως κατέγραψαν επίσης τις προπαρασκευαστικές πράξεις και τη διαφυγή των δύο κατηγορούμενων».

Απαντώντας στην εισήγηση των συνηγόρων υπεράσπισης σύμφωνα με την οποία δεν προσκομίστηκε μαρτυρία ικανή να αποδείξει την ενοχή των κατηγορουμένων, ο κ. Αριστείδης είπε πως η εισήγηση «είναι παντελώς αβάσιμη και πάσχει από λανθασμένη εκτίμηση των γεγονότων και των νομικών αρχών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης έδωσαν βαρύτητα μόνο στα βίντεο, απομονώνοντας τα κατά τρόπο λανθασμένο από την λοιπή μαρτυρία».

Η υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, συνέχισε, «στηρίζεται σε ένα πλέγμα μαρτυριών που αποτελείται από τα βίντεο, τα ψεύδη των κατηγορουμένων, τις αντιφατικές τους δηλώσεις, τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των αριθμών που χρησιμοποιούσαν, την ανεξάρτητη μαρτυρία για τον τρόπο και τις συνθήκες εκτέλεσης των θυμάτων, τα παραδεκτά γεγονότα σε σχέση με τις αφίξεις και αναχωρήσεις των κατηγορουμένων από τη Δημοκρατία και την ανεξάρτητη μαρτυρία για τις κινήσεις τους, όπως αυτές έλαβαν χώρα μετά το φονικό στον πεζόδρομο της εκκλησίας της Αγίας Νάπας και στην οδό Μάρτας. Ολα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και έτσι πρέπει να εξεταστούν από το Δικαστήριο».
Είπε ακόμα ότι «οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις αποφάσεις των αγγλικών δικαστηρίων που υιοθετήθηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή με σκοπό να υπονομεύσουν τη βαρύτητα που πρέπει να τους δοθεί από το δικαστήριο. Η υπεράσπιση στρέβλωσε και παραμόρφωσε το περιεχόμενο των αποφάσεων τόσο σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα που περιέχονται σε αυτές όσο και με τις νομικές αρχές που καθιερώνουν».

Ο κ. Αριστείδης δεν θέλησε να αναφερθεί όπως είπε «στα όσα εισηγείται η υπεράσπιση περί πρόχειρης έρευνας εκ μέρους της αστυνομίας, αφού», όπως εξήγησε, «κατά την ακρόαση της υπόθεσης αποδείχθηκε ότι η αστυνομία προέβη σε εξονυχιστική διερεύνηση και πρωτοφανή αξιοποίηση του συλλεχθέντος μαρτυρικού υλικού».

Ανέφερε επίσης ότι «οι εισηγήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης βρίθουν από αντιφάσεις, ασάφειες και διαστρεβλώσεις της μαρτυρίας, ενώ αρκέστηκε σε στείρα επανάληψη των όσων εισηγήθηκε κατά το εκ πρώτης όψεως στάδιο, τα οποία τότε απερρίφθησαν. Επίσης, καμία μαρτυρία δεν προσκομίστηκε από την πλευρά των κατηγορουμένων που να ανατρέπει τα ασφαλή συμπεράσματα που προκύπτουν από την μαρτυρία της Κατηγορούσας Αρχής», ανέφερε σημειώνοντας πως «η φύση, η ποιότητα και η ποσότητα της περιστατικής μαρτυρίας που παρουσιάσαμε αποδεικνύει την υπόθεση εναντίον του Μαμαλικόπουλου και Τσεχιλίδη».

Μετά την ολοκλήρωση της γραπτής απάντησης του Ανδρέα Αριστείδη προς τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Πογιατζής όρισε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 ως ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινώσει την απόφαση του Δικαστηρίου για καταδίκη ή όχι των δύο κατηγορουμένων. Όπως ανέφερε ο κ. Πογιατζής, το Κακουργιοδικείο θα συνέλθει στις 9 το πρωί και αναμένεται ότι η ανάγνωση της απόφασης θα είναι ολοήμερη.

Εναντίον των Μαμαλικόπουλου και Τσεχιλίδη, οι οποίοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή, είχαν απαγγελθεί πέντε κατηγορίες, μία για κάθε θύμα, ότι δηλαδή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, εκ προμελέτης επέφεραν με παράνομη πράξη, δηλαδή πυροβολώντας με πυροβόλο όπλο κατηγορίας Β, το θάνατο των Φίλιππου Λουκαΐδη 33 ετών και Μάριου Καραολή 28 ετών από τη Λευκωσία, του Γιώργου Γεωργίου 35 ετών από το Παραλίμνι και των Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών από τη Ρουμανία.

Επίσης, κατηγορούνται για μεταφορά πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, τύπου Γκλογκ χωρίς την άδεια του Αρχηγού της Αστυνομίας, παράνομη κατοχήεκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων και παράνομη μεταφορά εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα