Ερωτηματικά θέτουν οι βουλευτές Χαραλαμπίδου-Περδίκης για λογαριασμούς στο Λονδίνο

18:39 4/12/2013 - Πηγή: OnlyCY


Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε δήλωση αναφορικά με το κλείσιμο 130 λογαριασμών στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο, ανέφερε ότι εγείρονται σειρά καίριων ερωτημάτων, τα οποία καλείται να απαντήσει η Τράπεζα Κύπρου,

που οφείλει και έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, να παραδώσει τα στοιχεία, που έχουν ζητηθεί.

Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να καταθέσει τα ονόματα των κατόχων των λογαριασμών, και τη χρονική περίοδο, κατά την οποία ανοίχθηκαν αυτοί οι λογαριασμοί.

Συνεχίζοντας, είπε πως τα ερωτήματα, που εγείρονται είναι εάν οι αγγλικές Αρχές θεώρησαν ότι οι λογαριασμοί αυτοί ανοίχτηκαν από τα «Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα» σε περίοδο που υποδεικνύει ότι τα πρόσωπα αυτά τύγχαναν εμπιστευτικής πληροφόρησης σε σχέση με το τότε επερχόμενο κούρεμα καταθέσεων.

Διερωτήθηκε επίσης αν οι Αγγλικές Αρχές θεώρησαν ότι οι λογαριασμοί αυτοί ανοίχτηκαν από τα «Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα» σε περίοδο που υποδεικνύει ότι τα πρόσωπα αυτά τύγχαναν εμπιστευτικής πληροφόρησης σε σχέση με τα επερχόμενα περιοριστικά μέτρα διακίνησης κεφαλαίων.

“Μήπως οι Αγγλικές Αρχές θεώρησαν, ότι οι λογαριασμοί αυτοί ανοίχτηκαν από τα «Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα» με τρόπο που υποδεικνύει προσπάθεια φοροδιαφυγής και μήπως οι Αγγλικές αρχές δεν πείστηκαν ότι τα χρήματα αυτά είχαν φορολογηθεί στην Κύπρο;”, διερωτήθηκε και έθεσε, επίσης το ερώτημα κατά πόσον οι Αγγλικές Αρχές θεώρησαν, ότι τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς τους λογαριασμούς και τα ποσά αυτά, είναι αποτέλεσμα παράνομων ενεργειών όπως διαφθορά, εισπράξεις από εξυπηρετήσεις και γενικότερα δεν συνάδουν με το οικονομικό προφίλ των Κυπρίων «Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας χθες επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά ήταν ξεκάθαρος ότι δεν κατέχει τα ονόματα και παρότρυνε τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών να ζητήσει τα ονόματα από την Τράπεζα Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Θεσμών ζήτησε την κατάθεση των στοιχείων και «το μπαλάκι βρίσκεται στην Τράπεζα Κύπρου».

Ανέφερε επίσης ότι η ευρωπαϊκή οδηγία βάσει της οποίας αποφασίστηκε το κλείσιμο των λογαριασμών δεν σημαίνει ότι οι κάτοχοι των 130 λογαριασμών ενέχονται σε ξέπλυμα ή διέπραξαν το οποιοδήποτε αδίκημα, αλλά εάν διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός αυτών των λογαριασμών ανοίχθηκαν την περίοδο πριν το κούρεμα ή είχαν εμπιστευτική πληροφόρηση ότι θα ακολουθήσουν περιοριστικά μέτρα ή αν οι βρετανικές αρχές είχαν υπόνοιες ότι ήταν ποσά που δεν είχαν φορολογηθεί, είναι ερωτήματα που προκύπτουν μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Επί του ιδίου θέματος ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα ζητά άμεση διερεύνηση της υπόθεσης στη Βρετανία από τις αρμόδιες αρχές και όλα τα στοιχεία να κατατεθούν στη Βουλή.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως οι πολίτες και βουλευτές ακούνε συνέχεια για λίστες, αλλά ονόματα δεν κοινοποιούνται όπως δεν φαίνεται να επιβάλλεται τιμωρία και να επέρχεται δικαιοσύνη με φυσικό επακόλουθο αυτής της συνεχούς λιστολογίας και ληστολογίας, της σκανδαλολογίας είναι να επέρχεται η κόπωση στους πολίτες.

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να στραφούμε προς τις αρχές που έχουν άμεση ευθύνη διαφάνειας, τιμωρίας και δικαιοσύνης και ανέφερε ότι η υπόθεση με τις αποκαλύψεις δεν πάει άλλο, αλλά επί της ουσίας ουδέν νεότερο, γεγονός που διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία.

Ανέφερε περαιτέρω ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για διαφάνεια και κάθαρση και δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις μοιάζουν με ανολοκλήρωτο έρωτα.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το Κτηματολόγιο διαβίβασε σήμερα επείγουσα επιστολή που αφορά την προσπάθεια που καταβλήθηκε χθες ώστε οι δανειολήπτες να ενημερώνονται πότε η τράπεζα θα αρχίσει να ψάχνει τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε δανειολήπτη και όταν μια τράπεζα ψάχνει τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας πολίτη δεν το κάνει από προσωπικό ενδιαφέρον, αλλά για να προχωρήσει στις εκποιήσεις έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εξήγησε ότι με την επιστολή το Κτηματολόγιο απορρίπτει τις προτάσεις της Βουλής και μέσα από την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί αποδεικνύεται ότι όντως η προσπάθεια που γίνεται είναι να διευκολυνθούν οι τράπεζες στην εκποίηση των ιδιοκτησιακών στοιχείων των δανειοληπτών.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε επίσης ότι με τροποποιήσεις που κατέθεσε αναιρούνται τα επιχειρήματα του κτηματολογίου και μεταφέρεται το κόστος στην τράπεζα και στο δανειολήπτη εάν ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία και έτσι αίρεται το συνταγματικό κώλυμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα