Παρουσιάστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός της ΑνΑΔ

14:34 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βαρύνουσας σημασίας πρόκληση για την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) κατά το 2013, όπως δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, Νίκη Ματθαίου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αποτελεί η επιτυχής συνέχιση της συμβολής της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση όσον αφορά την απασχόληση και την ανεργία.

Η συμβολή αυτή, είπε η κ. Ματθαίου, ενημερώνοντας τους Βουλευτές και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΑνΑΔ

για το 2013, περιλαμβάνει την αποτελεσματική προώθηση των στοχευμένων δράσεων που περιέχονται στο εισαχθέν μέσα στο 2009 Ειδικό Σχέδιο Πρόληψης – Σχέδιο Δράσης της ΑνΑΔ.

Όπως ανέφερε η κ. Ματθαίου, απώτερος στόχος του Σχεδίου αυτού είναι τόσο η πρόληψη όσο και η καταστολή της ανεργίας, μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων και ευκαιριών που προσφέρονται στον τομέα της κατάρτισης και επανακατάρτισης, από τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους ανέργους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην Επιτροπή Οικονομικών τόσο η κ. Ματθαίου, όσο και ο Γενικός Διευθυντής Γιώργος Όξινος και ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Σπύρος Σπύρου, στο σύνολό του ο προϋπολογισμός της Αρχής για το έτος 2013 προβλέπει έσοδα 32.256.000 ευρώ και έξοδα 37.247.588 ευρώ, ενώ το έλλειμμα των 4.991.588 ευρώ προβλέπεται να καλυφθεί από τα πλεονάσματα του Ταμείου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Επιτροπής, Νικόλα Παπαδόπουλου, καθώς και στους Βουλευτές Μάριο Μαυρίδη από τον ΔΗΣΥ, Γιάννο Λαμάρη και Πάμπο Παπαγεωργίου από το ΑΚΕΛ, Άγγελο Βότση από το ΔΗΚΟ και Νίκο Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ, οι εκπρόσωποι της ΑνΑΔ τούς ενημέρωσαν ότι ο προϋπολογισμός της Αρχής για το έτος 2013 ετοιμάστηκε βάσει των στόχων για οι οποίοι έχουν προσδιορισθεί στο γενικότερο πλαίσιο των στρατηγικών επιδιώξεων και στόχων της Αρχής για την επταετία 2007–2013.

Αποτελούν την προγραμματική απόκριση της Αρχής σε αναδυόμενες για το έργο και την αποστολή της προκλήσεις μέσα στο νέο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι που δημιουργεί η κοινωνία της γνώσης, αλλά και η θεσμική πλέον παρουσία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνθήκες όμως έντονων πιέσεων στην απασχόληση και ανεργία από την παγκόσμια οικονομική κρίση, είπε η κ. Ματθαίου.

Από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, Άντρη Παναγή, αναφέρθηκε ότι, όπως και όλοι οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών, στις πρόνοιες του προϋπολογισμού της ΑνΑΔ έχουν ενσωματωθεί και τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω του Μνημονίου της δανειακής σύμβασης μεταξύ Τρόικας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τους Βουλευτές ετέθη, μεταξύ άλλων, προς συζήτηση το θέμα για τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων πτυχιούχων, καθώς και το ζήτημα χρηματοδότησης δικηγόρων ως νομικών συμβούλων και για εκπροσώπηση του οργανισμού σε δικαστικές ή άλλες νομικές υποθέσεις.

Σχετικά με τη δαπάνη για νομική υποστήριξη, η κ. Ματθαίου και ο κ. Όξινος δήλωσαν ότι αυτή η πρακτική ακολουθείται ως πάγια από όλους τους οργανισμούς εδώ και αρκετά έτη και ότι, πλην της εκπροσώπησης της Αρχής, για την οποία παρέχεται και επιπλέον αμοιβή στους δικηγόρους του οργανισμού, το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο δίδει νομικές συμβουλές στη Διοίκηση και Διεύθυνση της ΑνΑΔ για πολλά άλλα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή.

Ως προς τα προγράμματα κατάρτισης, από την ΑνΑΔ ενημερώθηκαν οι Βουλευτές ότι κατά το πλείστον χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και ότι μελέτες αξιολόγησης που έκανε η ΑνΑΔ, τόσο με δικούς της μελετητές όσο και με εξωτερικούς, έδειξαν πως τα προγράμματα αυτά έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς τη σταθερότητα στην απασχόληση καταρτισθέντων πτυχιούχων νέων.

Σχετικά με άλλα προγράμματα της ΑνΑΔ για επαγγελματικά προσόντα, οι εκπρόσωποι της Αρχής ανέφεραν πως έχει ήδη αρχίσει η λειτουργία Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων στην Κύπρο, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά την προγραμματική περίοδο 2007- 2013.

Κατά τη διάρκεια του 2013, προβλέπεται η διάθεση 2.200.000 ευρώ για την πιστοποίηση 2.800 ατόμων σε διάφορα επίπεδα επαγγελματικών προσόντων (έναντι συνολικής δαπάνης 7.500.000 ευρώ για τον ορισμό 80 νέων Προτύπων και την πιστοποίηση 7.000 ατόμων για την περίοδο 2007-2013.

Η ΑνΑΔ, όπως ανέφερε η κ. Ματθαίου έχει θέσει πέντε στόχους για το 2013 και αυτοί είναι η κατάρτιση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, η στήριξη επιχειρήσεων για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους, η δημιουργία υποδομών και συστημάτων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, η έρευνα και ανάπτυξη και η αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Εξίσου σημαντική πρόκληση για την ΑνΑΔ κατά το 2013, δήλωσε η κ. Ματθαίου, αποτελεί η με αποτελεσματικό τρόπο συνέχιση της λειτουργίας των πέντε συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έργων.

Τα έργα αυτά αποσκοπούν στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των ανέργων, στη βελτίωση της απασχολησιμότητας του οικονομικώς αδρανούς γυναικείου δυναμικού, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικροεπιχειρήσεων με απασχόληση 1 έως 4 ατόμων, στη βελτίωση της παραγωγικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με απασχόληση 5 έως 249 άτομα και στην προώθηση της 2ης φάσης της εγκαθίδρυσης και λειτουργίας του συστήματος επαγγελματικών προσόντων στην Κύπρο.

Όσον αφορά την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, η ΑνΑΔ λαμβάνει μέτρα για αναστολή πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής, οι οποίες είναι κενές ή θα κενωθούν ανεξάρτητα του εάν έχει αρχίσει η διαδικασία πλήρωσής τους, καθώς επίσης για μη περίληψη πρόνοιας στα σχετικά κονδύλια για παραχώρηση στους εργαζομένους της ΑΤΑ και των ετήσιων προσαυξήσεων κατά το έτος 2013.

Άλλα μέτρα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών είναι η απαγόρευση προσλήψεων για κάλυψη έκτακτων και εποχιακών αναγκών σε αριθμό που να υπερβαίνει τον αριθμό του υπηρετούντος έκτακτου και εποχιακού προσωπικού το 2012 και οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στην εγκύκλιο επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2013, όπου και όπως αυτές εφαρμόζονται στην Αρχή.

Η κ. Ματθαίου ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών πως οι δαπάνες για αποδοχές προσωπικού έχουν μειωθεί κατά 468.300 ευρώ, ενώ, για μείωση διαχειριστικών εξόδων, επιδιώκεται μείωση κατά 143.112 ευρώ του σχετικού κονδυλίου ή ποσοστό 8,2% επί του συνόλου των αντίστοιχων προϋπολογισθέντων ποσών για το έτος 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα