Παρουσίαση προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ από τον Α. Τσίπρα

19:07 1/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

«Πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας, ένα σύγχρονο πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το Πρόγραμμα του Συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ που παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Πολυχώρου Αθηναϊδα.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι πλέον το δίλημμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου

είναι «Μνημόνιο ή το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ» καθώς, όπως είπε, δεν υφίσταται επιλογή ανάμεσα στο «περισσότερο ή λιγότερο κακό Μνημόνιο. Το Μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις». Εκτίμησε ότι το Μνημόνιο «είναι μηχανισμός οριστικής χρεοκοπίας και εξώθησης της χώρας σε οικειοθελή αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Τη μόνη έξοδο από την Ευρωζώνη που είναι θεσμικά δυνατή. Γι’ αυτό τα ψευτοδιλήμματα «Μνημόνιο ή δραχμή» χρησιμοποιούνται για να κρύψουν τη μόνη υπαρκτή εξίσωση: Μνημόνιο= επιστροφή στη δραχμή

Ως πρώτη κίνηση της κυβέρνησης της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας κατονόμασε την ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του και την αντικατάστασή του από το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και δίκαιης δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αμέσως μετά θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της χώρας θα αναζητήσει ευρωπαϊκή λύση «διεκδικώντας νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο τη δραστική μείωσή του ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμής των τόκων έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας».

Στο πλαίσιο του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα επιδιώξει εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα ως προς τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ τόνισε ότι «σε αυτά τα πλαίσια θα επιχειρήσουμε να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. Επιθυμούμε διακαώς τη βελτίωση των σχέσεών μας και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν σε αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε πως και οι δύο λαοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα από το ψυχρό πόλεμο που συνεχίζεται επί δεκαετίες στο Αιγαίο. Δώσαμε έτσι την ευκαιρία σε τρίτες δυνάμεις και σε μεγάλα συμφέροντα να εκμεταλλευτούν τον ανταγωνισμό για να αυξήσουν τα κέρδη των πολεμικών τους βιομηχανιών. Αυτός ο ανταγωνισμός πρέπει να σταματήσει.»

«Η χώρα μας αλλά και η Κύπρος υποστήριξε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν είδαμε όμως μέχρι σήμερα κάποιο αποφασιστικό βήμα από την άλλη μεριά, για την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών. Ούτε καν κάποιο θετικό βήμα προς τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες του Πρόεδρου Χριστόφια. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αν και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν υπάρξει ανταπόκριση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προτείνουμε στους γείτονες άμεσα να προχωρήσουμε σε μορατόριουμ στις περαιτέρω αγορές μείζονων αμυντικώ

Keywords
Τυχαία Θέματα