Εκθεση Κομισιόν για τη μετανάστευση και το άσυλο

17:53 1/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεση για τις εξελίξεις του 2011 στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου, συνοδευόμενη από μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου για τη στάση των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της διασυνοριακής κινητικότητας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους συμφωνούν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν προστασία και άσυλο

σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη και ότι οι κανόνες για την εισδοχή αιτούντων άσυλο θα πρέπει να είναι οι ίδιοι σε όλη την ΕΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων (67%) θεωρεί ότι είναι σημαντικό να είναι σε θέση να ταξιδεύει εντός της ΕΕ χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Αναφορικά με τη δημοσκόπηση και της απαντήσεις των Κυπρίων, το 87% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικό να ταξιδεύει στο εσωτερικό της ΕΕ χωρίς ελέγχους, ενώ ο μέσος όρος των απαντήσεων στην ΕΕ ήταν 67%.

Το 72% θεωρεί ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η είσοδος μεταναστών από τρίτες χώρες για κάλυψη αναγκών που δημιουργούνται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στους τομείς της υγείας, αλλά και στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Αρνητικά απάντησε το 16%, ενώ το 10% απάντησε ότι αυτό θα πρέπει να εξαρτάται από τις περιστάσεις. Στο σύνολο της ΕΕ το 42% τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης της εισόδου μεταναστών από τρίτες χώρες, το 46% απάντησε αρνητικά και το 8% το συνέδεσε με τις περιστάσεις.

Το 91% των Κυπρίων τάχθηκε υπέρ της από κοινού κάλυψης στην ΕΕ του κόστους εισδοχής αιτητών ασύλου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της ΕΕ ήταν 81%.

Τέλος, το 96% των Κυπρίων πιστεύει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η κοινοτική βοήθεια για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 80%.

«Τα αριθμητικά στοιχεία της έκθεσης και το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ενισχύουν την άποψη της Επιτροπής ότι η ΕΕ χρειάζεται ισχυρή και συνεκτική πολιτική μετανάστευσης, που να ανταποκρίνεται τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες», δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να διασφαλίζουμε την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, να παρέχουμε πραγματική προστασία σε όσους τη χρειάζονται, και συγχρόνως να παρέχουμε διόδους για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα».

Σύμφωνα με την έκθεση στην ΕΕ, υπάρχουν περίπου 20,2 εκατομμύρια υπήκοοι τρίτων χωρών, περίπου 4% του συνολικού πληθυσμού της (502,5 εκατομμύρια).

Το 2011 απαγορεύτηκε η είσοδος στην ΕΕ σε συνολικά 343.000 άτομα (μείωση κατά 13% σε σχέση με το 2010), ενώ συνελήφθησαν συνολικά 468.500 άτομα (μείωση σε σχέση με το 2010, οπότε ο αριθμός των συλληφθέντων ήταν περίπου 505 000). Τα κράτη μέλη επαναπροώθησαν περίπου 190.000 υπηκόους τρίτων χωρών (15% λιγότερο από ό,τι το 2010).

Το 2011 υποβλήθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ λίγο περισσότερες από 302 000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου (αύξηση 16,2% σε σχέση με το 2010. Ο αριθμός αυτός παραμένει ωστόσο πολύ χαμηλότερος α

Keywords
Τυχαία Θέματα