Παρακέντηση Θυρεοειδούς με λεπτή βελόνα (FNA)

13:07 4/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανεύρεση όζων στο θυρεοειδή αδένα, με την απλή ψηλάφηση, είναι συχνή. Υπολογίζεται ότι σε πληθυσμούς της Δ. Ευρώπης και τις ΗΠΑ διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός η περισσοτέρων όζων σε 0,8-1,5% των ενηλίκων ανδρών και σε 5,3-6,4% των ενηλίκων γυναικών. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει δύο με τρεις φορές σε ιωδοπενικές περιοχές. Οι μη ψηλαφητοί όζοι αποτελούν το 90% του συνόλου των θυρεοειδικών όζων και η επίπτωσή τους αυξάνεται γραμμικά με την ηλικία. Με τη χρήση των υπερηχογράφων, το ποσοστό έχει ανέβει θεαματικά. Πολλοί από τους ψηλαφητικά χαρακτηριζόμενους

μονήρεις όζους, δεν είναι παρά ο επικρατών όζος στο πλαίσιο μιας μη αναγνωρίσιμης κλινικά οζώδους βρογχοκήλης. Σε τυχαίο πληθυσμό διαπιστώθηκε ύπαρξη όζων σε ποσοστό 27,3%. Σε άτομα που η ηλικία τους είναι μικρότερη των 50, τα ποσοστά είναι 25%, ενώ σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών το ποσοστό είναι 42%.

Σε ασθενείς με ένα μονήρη ψηλαφητό όζο διαπιστώθηκε, υπερηχογραφικά, η ύπαρξη κι άλλων όζων σε ποσοστό 20-40%. Η συντριπτική πλειοψηφία των όζων (περίπου 95%) είναι καλοήθεις που περιέχουν άφθονο κολλοειδές, αδενώματα ή κύστεις του θυρεοειδούς. Ο κίνδυνος κακοήθειας των ψηλαφητών όζων κυμαίνεται μεταξύ 2-3% σε ιωδοπενικές περιοχές και 4-8% σε μη ιωδοπενικές περιοχές. Έχει αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος κακοήθειας σε ασθενείς με πολυοζώδη βρογχοκήλη η κυστικούς όζους είναι παρόμοιος με τον κίνδυνο κακοήθειας σε ασθενείς με ένα μονήρη συμπαγή όζο.

Σε επιλεγμένους ασθενείς, όπως ασθενείς που προσέρχονται σε ενδοκρινολογικό ιατρείο με οζώδη βρογχοκήλη, η πιθανότητα καρκίνου φθάνει το 4%. Σε μη επιλεγμένους ασθενείς, το ποσοστό είναι μικρότερο του 1%. Σημαντικό, λοιπόν, ερώτημα που τίθεται στον ενδοκρινολόγο είναι το «εάν θα πρέπει και πότε να οδηγηθεί ο ασθενής στο χειρουργείο».

ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΛΕΠΤΗ ΒΕΛΟΝΑ (FNAB)

Φαίνεται ότι η κυτταρολογική εξέταση, μετά από παρακέντηση του θυρεοειδούς με λεπτή βελόνα (Fine Needle Aspiration Biopsy), βοηθά σημαντικά στην επιλογή των ασθενών που θα χειρουργηθούν η θα αντιμετωπισθούν συντηρητικά. Η καθιέρωση της χρήσης FNAB …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα