Παραίτηση του Διοικητή ζητά ο Περδίκης με σχέδιο απόφασης της Βουλής

16:06 28/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, που κατέθεσε σχέδιο απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων με την οποία ζητείται από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη να θέσει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι οι Οικολόγοι θεωρούν ότι

οι ενέργειες του Διοικητή, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη φθορά στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αφού εξέφρασε την ελπίδα ή Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων να υιοθετήσει το σχέδιο της απόφασης, ώστε να ξεκινήσει η αντικατάσταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις ενέργειες του, «που κατά συρροή συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες μέρες και στη δημιουργία καταστάσεως κρίσεως, σπέρνοντας τον πανικό στους εργαζόμενους, την κυπριακή κοινωνία και την κυπριακή οικονομία», είπε ότι τα λάθη του Διοικητή χρονολογούνται και θα έρθει η ώρα που θα πρέπει και αυτός να δώσει λόγο.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε ακόμα ότι το Κίνημα επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον Υπουργό Οικονομικών για την κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών εγκαλείται για μια σειρά από λανθασμένες ενέργειες και ανέφερε ότι αναμένει τον κ. Σαρρή να έρθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις και για τα πεπραγμένα του κατά το κρίσιμο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2012 που διατελούσε Εκτελεστικός Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Περδίκης συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι Οικολόγοι θα επιμένουν, και «εάν χρειαστεί θα έρθουν σε αντιπαράθεση με όλο το πολιτικό κατεστημένο», στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει κάθαρση και τιμωρία. Δήλωσε περαιτέρω οι Οικολόγοι ζητούν και προτείνουν τη δημιουργία θεσμών, για αυτό και καταθέτει σήμερα δύο προτάσεις νόμου που τροποποιούν τους νόμους που ψήφισε η Βουλή την περασμένη Παρασκευή κατά τρόπο που να περιορίζουν τις εξουσίες του εκάστοτε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και να εισάγουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να εξασφαλίζουν ότι το εργαλείο της απομείωσης των καταθέσεων δεν θα είναι προσφερόμενο εργαλείο στον εκάστοτε Διοικητή για τη λεγόμενη εξυγίανση των τραπεζών. Διευκρίνησε πως ίσως η τροποποίηση να μην επηρεάζει την τρέχουσα διαδικασία, αλλά θα αποτελέσει άμεσο προληπτικό μέτρο για οποιαδήποτε επανάληψη αυτού του φαινομένου.

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις επιβουλές της Τρόικας και πιθανόν να έπονται χειρότερα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το κείμενο του σχεδίου απόφασης, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δέχθηκε προτάσεις από άλλα κόμματα για τροπολογίες και πρόσθεσε ότι έχει εντολή από το Κίνημα Οικολόγων να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ομοφωνία, εφόσον δεν επηρεαστεί η ουσία της απόφασης.

Πρόσθεσε πως εάν τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν συναινέσουν σε ένα ισχυρό πολιτικής μορφής μήνυμα προς τον Διοικητή της Κεντρικής, οι Οικολόγοι θα θέσουν ενώπιον της Ολομέλειας το σχέδιο απόφασης και καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι και η κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των στοιχείων για τις «περίεργες αποσύρσεις» πριν και κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης καθυστερεί και οι Βουλευτές αναγκάζονται να κάνουν από μόνοι τους δηλώσεις για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο νιώθει αναγκασμένος να ζητήσει άρση του απορρήτου και να θέσει προς δημοσιοποίηση και στη διάθεση της Κεντρικής Τράπεζας τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Ανέφερε ότι πρέπει η πολιτική ηγεσία της χώρας να αναλάβει την ευθύνη της κάθαρσης και της τιμωρίας και είπε ότι η κάθαρση και η τιμωρία, για τους Οικολόγους αποτελεί εργαλείο της λύσης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Ο κ. Περδίκης είπε στη συνέχεια ότι πρέπει επειγόντως να κατατεθεί στη Βουλή η έκθεση της Alvarez & Marsal για τα σκάνδαλα στον τραπεζικό τομέα και αναφέροντας πως θέλει να δει αυτούς τους ανθρώπους πίσω από τα κάγκελα, διατύπωσε τη θέση ότι η τιμωρία πρέπει να επεκταθεί και στη δήμευση της περιουσίας τους.

Είπε ότι οι Οικολόγοι ζήτησαν να δημιουργηθούν τα νομοθετικά εργαλεία με τα οποία η τιμωρία των ενόχων δεν θα μένει μόνο στη φυλακή αλλά θα επεκτείνεται και στη δήμευση της περιουσίας τους κινητής και ακίνητης.

Keywords
Τυχαία Θέματα