Τέσσερα χρόνια φυλάκιση, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, στον 24χρονο Λιβάνιο

16:00 28/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών επέβαλε σήμερα το Κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στη Λεμεσό, στον 24χρονο Hossam Taleb Yaacoub, ο οποίος είχε συλληφθεί το καλοκαίρι, μετά από αξιολόγηση πληροφοριών για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική ενέργεια στην Κύπρο, κατά Ισραηλινών στόχων.

Ο 24χρονος είχε βρεθεί ένοχος σε πέντε κατηγορίες για αδικήματα που αφορούν συμμετοχή

σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, όπως επίσης και νομιμοποίησης εσόδων, ενώ το Κακουργιοδικείο τού επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων για την 4η κατηγορία και τεσσάρων χρόνων για την 5η κατηγορία, που αφορούν συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος.

Για τις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες, το Κακουργιοδικείο δεν επέβαλε ποινή, ως εκ της συνάφειας τους με την 4η και 5η κατηγορία, ενώ οι ποινές θα συντρέχουν και περιλαμβάνουν το χρόνο που ο 24χρονος βρίσκεται υπό κράτηση, δηλαδή από τις 7 Ιουλίου 2012.
Η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο όπως λάβει υπόψη του, ως ελαφρυντικούς παράγοντες στην επιμέτρηση της ποινής, το νεαρό της ηλικίας του κατηγορούμενου, σε συνδυασμό με το λευκό ποινικό του μητρώο και το γεγονός ότι μια πιθανή μακρά φυλάκιση του δεν θα εξυπηρετήσει τη βασική αρχή της αναμόρφωσης και επανένταξης του στο κοινωνικό σύνολο.

Επιπρόσθετα, η υπεράσπιση ανέφερε πως ο κατηγορούμενος δεν άσκησε βία, ούτε μετέφερε οπλισμό ή εκρηκτικές ύλες και πως δεν τίθεται θέμα έξαρσης των αδικημάτων, ενώ σημείωσε τη συνεργασία του με την Αστυνομία, αλλά και τη μεταχείριση του από τα ΜΜΕ και την Αστυνομία, λόγω του ότι, με βάση το αρχικό κατηγορητήριο, αντιμετωπιζόταν ως ύποπτος τρομοκρατίας.
Το Κακουργιοδικείο έλαβε την απόφαση του για την ποινή, μετά από διακοπή της διαδικασίας για μια ώρα, ενώ όπως αναφέρει σε αυτήν «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για σοβαρά αδικήματα, αφού δια της διάπραξης τους τίθεται δυνητικά τουλάχιστον εν κινδύνω η ασφάλεια Ισραηλινών πολιτών αλλά και στόχων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πως «διασάλευση αυτής της νομιμότητας, έστω κι αν οι στόχοι δεν πραγματοποιήθηκαν, επιφέρει βλάβη στην ασφάλεια των πολιτών και στην έννομη τάξη, θεματοφύλακας της οποίας είναι το δικαστήριο».

Ωστόσο, συνεχίζει, έλαβε σοβαρά υπόψη το νεαρό της ηλικίας του κατηγορουμένου και το γεγονός ότι υπέστη προσηλυτισμό από τη νεαρή ηλικία των 19, αλλά και το γεγονός ότι συνεργάστηκε τελικά με την Αστυνομία και έχει λευκό ποινικό μητρώο.
«Είναι όντως δύσκολο το έργο του Δικαστηρίου στην εξισορρόπηση δυο αντίθετων αρχών δικαίου, αυτό της αποτρεπτικότητας για προστασία του κοινωνικού συνόλου και αυτό της εξατομίκευσης της ποινής που αφορά το πρόσωπο του δράστη», συμπληρώνεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Ο 24χρονος Λιβάνιος, κάτοχος σουηδικού διαβατηρίου, άκουσε με ψυχραιμία την απόφαση των δικαστών και οδηγήθηκε, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, στις Κεντρικές Φυλακές.

Keywords
Τυχαία Θέματα