Ουδετερότητα στο Κυπριακό ζητεί απ’ τη Ρωσία ο Έρογλου

10:12 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η προσδοκία των Τ/κ από τη Ρωσία είναι η διαφύλαξη της ουδετερότητας δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία έθεσε βέτο στην έκκληση που είχε κάνει στο παρελθόν ο πρώην ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν για χαλάρωση των «εμπάργκο» κατά των Τ/κ.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Τ/κ ηγέτης, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε ερώτηση που δέχθηκε χθες, στο πλαίσιο επίσκεψης 24 ξένων δημοσιογράφων, από 20 περίπου χώρες, που

βρίσκονται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της εισβολής.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι αυτή δεν έχει αλλάξει καθόλου όλα αυτά τα χρόνια και έχει στηρίξει τόσο το σχέδιο λύσης που κατατέθηκε το 1986 από τον Περέζ ντε Κουεγιάρ, όσο και το 2004 από τον Κόφι Ανάν, παρόλο που αυτά δεν έγιναν αποδεχτά από τους Ε/κ. Κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι δεν διακατέχεται από την απαραίτητη βούληση για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι και επί «προεδρίας» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είναι ένας αριστερός πολιτικός, οι απευθείας συνομιλίες δεν είχαν καταλήξει πουθενά.

Αποτελεί ουτοπία, πρόσθεσε, κάποιος να αναμένει αποτέλεσμα από τις απευθείας συνομιλίες μετά την 1η Ιουλίου, που η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ, σημειώνοντας ότι επιθυμία της τ/κ πλευράς σε μια ενδεχόμενη συμφωνία είναι η διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι ενέργειες εντοπισμού υδρογονανθράκων επηρεάζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο Ντερβίς Έρογλου υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε αίτημα του για μη έναρξη ενεργειών εντοπισμού υδρογονανθράκων ενόσω η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας προχώρησε στην ενέργεια αυτή προκειμένου να διασώσει το κύρος του το οποίο κλονίσθηκε μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Εξάλλου σε συνάντησή του με τον Σύνδεσμο Αγωνιστών Μερσίνας και Σμύρνης της Τουρκίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Κεμάλ Τζενγκίζ, ο κ. Έρογλου εξήρε τη σημασία της τουρκικής εισβολής καθώς και τους δεσμούς που συνδέουν Τουρκία και ψευδοκράτος.

Θα συνεχίσει, είπε, να εργάζεται με σκοπό την ενδυνάμωση του ψευδοκράτους και την επικράτηση ειρήνης στο νησί, η οποία να επιτρέπει στους «δύο λαούς» – κατά την έκφρασή του – να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Η αντιπροσωπεία του συνδέσμου συναντήθηκε επίσης με τον «πρωθυπουργό», Ιρσέν Κουτσιούκ και τον «πρόεδρο» της «βουλής», Χασάν Μποζέρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα