Ομήρου: Ζητεί ενημέρωση από Κυβέρνηση για δηλώσεις Νταβούτογλου

13:44 10/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση ζητεί ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου για τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι παρά το γεγονός ότι έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – για το οποίο ενημερώθηκε

σήμερα- “στον εναπομείναντα μέχρι τη Δευτέρα χρονικό διάστημα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξουν επίσημες τοποθετήσεις και απαντήσεις στα όσα ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε χθες”.

Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου ως “παράδοξες”, στο “να ανακοινώνει ο κ. Νταβούτογλου ημερομηνία πραγματοποίησης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη του κ. Ερογλου”.

Βεβαίως, είπε, έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Εθνη που δεν επιβεβαιώνει αυτή την πληροφορία πλην όμως ο κ. Νταβούτογλου προχώρησε και σε άλλες δηλώσεις, αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και για πραγματοποίηση δημοψηφίσματος μέχρι τέλος Μαρτίου.

“Από πού πηγάζουν αυτές οι αισιόδοξες δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, τι συμβαίνει, συζητούνται χρονοδιαγράμματα και μάλιστα ασφυκτικά;”, διερωτήθηκε προσθέτοντας πως “για όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Κυβέρνησης”.

Διότι, εξήγησε, είναι δεδομένη η ομόφωνη τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου ότι αποκλείονται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ότι εκκρεμεί η διαμόρφωση επαρκούς διαπραγματευτικής βάσης προκειμένου να ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος και μέχρι τώρα δεν έχει διαμορφωθεί αυτή η διαπραγματευτική βάση συνεπώς αναμένουμε από την Κυβέρνηση επίσημη τοποθέτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα”.

Δήλωσε ότι ο κ. Νταβούτογλου με τις δηλώσεις του θεωρεί την συμφωνία που επιτεύχθηκε για ξεχωριστές συναντήσεις των διαπραγματευτών με την ελληνική και τουρκική Κυβέρνηση ως ένα προπομπό, προστάδιο μιας ευρύτερης, όπως είπε, συνάντησης των τεσσάρων μερών, ουσιαστικά υπονοώντας την πραγματοποίηση τετραμερούς διάσκεψης.

Υπενθύμισε ότι στόχος της Τουρκίας ήδη από τη δεκαετία του 1960 ήταν η πραγματοποίηση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης πράγμα το οποίο, είπε, θα σημαίνει – αν συμβεί – υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε καθεστώς κρατικής οντότητας.

“Όλα αυτά δημιουργούν ανησυχίες, έντονο προβληματισμό και θα πρέπει το συντομότερο να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης”, συμπλήρωσε.

Ανοιγμα νέων κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας-ΕΕ
———————–
Είναι αδιανόητο η Κυπριακή Δημοκρατία να επιτρέψει το άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – ΕΕ, εφόσον η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως οι πληροφορίες ότι επίκειται η προώθηση αποπαγοποίησης κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – ΕΕ δημιουργούν έντονη ανησυχία.

Κάλεσε την Κυβέρνηση να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανοίγματος οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – ΕΕ.

“Την καλούμε ακόμα να ενεργήσει αποφασιστικά προς τον Επίτροπο Φούλε και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποτροπή υιοθέτησης του προσχεδίου της Έκθεσης για την Τουρκία που επιχειρεί απροκάλυπτα τον εξωραϊσμό των τουρκικών ευθυνών και την απαλλαγή της Τουρκίας από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της έχουν ανατεθεί από επανειλημμένα Ευρωπαϊκά Συμβούλια”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται πεισμόνως να συμμορφωθεί προς τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη από το 2005, δηλαδή να αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την Κυπριακή Δημοκρατία, να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ανοίγοντας τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και των αξιών επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε.

Η Τουρκία εξακολουθεί να περιφρονεί σκαιότατα αυτές τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπλήρωσε.

Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία
———————–
Ο κ. Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι ο διορισμός ποινικών ανακριτών από μέλη της Αστυνομίας, ειδικούς περί τα οικονομικά και τα χρηματοπιστωτικά, νομικούς, ενδεχομένως και με τη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων, είναι ο μόνος δρόμος για μια αξιόπιστη τεκμηριωμένη και αποτελεσματική έρευνα που θα αναζητήσει ευθύνες και θα παραπέμψει ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων όλους όσοι θα αποδειχθεί ότι ενέχονται.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξει ταξινόμηση των διαφόρων τομέων της οικονομικής κρίσης όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός, δημοσιονομικός και άλλοι και οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές υπό το Γενικό Εισαγγελέα να διαχωριστούν ανάλογα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι για το θέμα απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με δεδομένο, είπε, ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία δεν ασχολήθηκε με τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, προκύπτει πλέον επιτακτική η ανάγκη λήψης αποφάσεων από την Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία για το πώς θα προχωρήσει η ποινική διερεύνηση των ευθυνών για την οικονομική κρίση.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, οφείλει να ανταποκριθεί στην παλλαϊκή απαίτηση για κάθαρση, καταλογισμό ευθυνών και ποινικό κολασμό παντός ενεχομένου. Τώρα και χωρίς καμιά καθυστέρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα