Ομήρου: Σχηματισμός διαπραγματευτικής ομάδας για τους όρους βοήθειας

13:32 28/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την Κυβέρνηση να σχηματίσει ισχυρή και ικανή ομάδα που θα διαπραγματευθεί τους όρους παροχής της οικονομικής βοήθειας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και να ενημερώνει παράλληλα τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας

σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ομήρου είπε ότι “παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να δοθεί η εικόνα μιας μη πλήρους υπαγωγής της κυπριακής οικονομίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και αποφυγής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άλλα είναι τα πραγματικά και αδυσώπητα γεγονότα”, προσθέτοντας ότι “η Κύπρος υπάγεται στον έλεγχο της τρόικας και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης αφορά όχι μόνο την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών αλλά το σύνολο των δημοσίων οικονομικών”.

Είναι προφανές, συνέχισε, “ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εισέρχεται σε μια διαδικασία απώλειας της οικονομικής και κατ’ επέκταση της εθνικής της κυριαρχίας”.

“Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους” και “δεν υπάρχει λόγος, πλέον, να γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν κάποιοι πίσω από φύλο συκής”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι “η Κυβέρνηση δεν μπορούσε ούτε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να επιτύχει – υπάρχουν και για τράπεζες ευθύνες και δεν επιρρίπτω τις ευθύνες, κατά τρόπο μονοδιάστατο στην Κυβέρνηση”.

Ανέφερε ότι “υπάρχουν ευθύνες και στο τραπεζικό σύστημα και στην εποπτεία”, αλλά από εκεί και πέρα, όπως είπε, “δεν υπήρχε δυνατότητα εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και συνεπώς η προσφυγή δεν είναι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – να λέμε την αλήθεια στο λαό- είναι συνολικά για τα δημόσια οικονομικά”.

Πρόσθεσε ότι δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου, αυτό που συνέβη με την Ισπανία, όπου ο μηχανισμός στήριξης καλύπτει μόνο τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών.

Σε μας, συνέχισε, υπάγεται συνολικά η κυπριακή οικονομία στην τρόικα. Να τα ξέρει ο λαός μας για να ξέρει τί έχει να αντιμετωπίσει.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι “οι ασυγχώρητες βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες της αμέλειας, της αναβλητικότητας, των αναστολών και των δισταγμών, οδήγησαν στην κατακρήμνιση όσων θετικών επιτεύχθηκαν με τον κόπο, τον μόχθο και τον ιδρώτα του λαού μας”.

“Καλούμε την Κυβέρνηση την ‘εν πολλαίς αμαρτίας περιπεσούσα’ και εγκαλούμενη για τη σημερινή δεινή οικονομική θέση της Κύπρου, να σχηματίσει ισχυρή και ικανή ομάδα που θα διαπραγματευθεί τους όρους παροχής της οικονομικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “με τις ευχές και τις αισιόδοξες προσδοκίες του Υπουργού Οικονομικών για μη επιβολή επαχθών μέτρων δεν πρόκειται να αποφευχθεί η επίθεση εναντίον του βιοτικού επιπέδου του λαού μας στη λογική της μονόπλευρης λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας”.

Είπε ακόμη ότι η ΕΔΕΚ αναμένει επίσης “τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν για τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και

Keywords
Τυχαία Θέματα