Ομήρου: Όχι στην κατάργηση των κοινωνικών συντάξεων

12:10 21/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την Κυβέρνηση, πέραν των λίγων περιπτώσεων, να εγκαταλείψει την πρόθεση ουσιαστικής κατάργησης των κοινωνικών συντάξεων.

Παράλληλα, σχολιάζοντας σχέδιο γνωμοδότησης που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, ο κ. Ομήρου κάλεσε την Κυβέρνηση «να πάρει τα μηνύματα και αντί τυφλής υποταγής στα κελεύσματα της Τρόικας να προβάλει αντιστάσεις και να απαιτήσει μεταχείριση που να συνάδει με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές

αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

Σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία, ο κ. Ομήρου χαιρέτισε το σχέδιο γνωμοδότησης που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το οποίο «ασκείται αυστηρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Γιούρογκρουπ και βεβαίως και στην Τρόικα σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που επέφεραν τα μέτρα λιτότητας, προκαλώντας συνθήκες φτώχειας και οδηγώντας στην ανεργία 2 εκ. πρόσωπα στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Στη γνωμοδότηση, συνέχισε, «στηλιτεύονται επίσης οι περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις αφού παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον κοινωνικό χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Όπως είπε «το προσχέδιο αυτής της γνωμοδότησης καταδεικνύει ότι οι ανάλγητες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την Τρόικα με τα σχέδια διάσωσης προσκρούουν στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, αντιμάχονται τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, παραβιάζουν τα κοινωνικά δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών και οδηγούν σε βαθιά ύφεση, ανεργία και κοινωνική δυστυχία».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε την Κυβέρνηση «να πάρει τα μηνύματα και αντί τυφλής υποταγής στα κελεύσματα της Τρόικας να προβάλει αντιστάσεις και να απαιτήσει μεταχείριση που να συνάδει με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

Εξέφρασε τη θέση ότι «μια τέτοια κοινωνικά ανάλγητη πολιτική είναι η εξαγγελθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης να κατεδαφίσει, εν πολλοίς, την κοινωνική σύνταξη».

Η κοινωνική σύνταξη, σημείωσε, «δεν είναι μέτρο χαριστικό για τους δικαιούχους». Είναι, πρόσθεσε, «οφειλόμενη αντιπαροχή του κράτους προς τις ανασφάλιστες νοικοκυρές και αγρότισσες για την τεράστια προσφορά τους προς την κυπριακή κοινωνία».

«Καλούμε την Κυβέρνηση, πέραν των λίγων περιπτώσεων όπου δεν δικαιολογείται η παροχή οποιασδήποτε σύνταξης λόγω υψηλών οικογενειακών εισοδημάτων, να εγκαταλείψει αμέσως την πρόθεση ουσιαστικής κατάργησης των κοινωνικών συντάξεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοινωνική σύνταξη είχε παραχωρηθεί και με βάση μια λογική κάποιας οικονομικής αυτοδυναμίας και αυτονομίας της Κύπριας γυναίκας, της νοικοκυράς, της αγρότισσας που είναι ανασφάλιστη», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πόσον η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άργησε να γίνει, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το κατεξοχήν όργανο έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας των Ευρωπαίων πολιτών θα έπρεπε να είχε κινηθεί πολύ πιο νωρίς».

«Παρά το γεγονός ότι οι εξουσίες του δυστυχώς παραμένουν περιορισμένες – αν και υπήρξε μια αναβάθμιση εξουσιών και αρμοδιοτήτων με τη μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας – όμως, η πολιτική πίεση που μπορεί να ασκήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τεράστια, ακριβώς γιατί είναι το πλέον δημοκρατικά νομιμοποιημένο ευρωπαϊκό θεσμικό συλλογικό όργανο», πρόσθεσε.

«Θέλω να ελπίζω ότι με βάση αυτή τη γνωμοδότηση και την έκθεση την οποία θα καταθέσει η ομάδα Ευρωβουλευτών που είχε επισκεφθεί και την Κύπρο για να μελετήσει τις συμπεριφορές της τρόικας, θα υπάρξει διαβούλευση τόσο με την Επιτροπή, όσο και με το Συμβούλιο για μια πλήρη μετεξέλιξη του θεσμού της τρόικας έτσι ώστε να μιλάμε πλέον για ένα δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο, το οποίο θα ασχολείται με τα σχέδια διάσωσης και βεβαίως με εξοβελισμό, εξαίρεση και απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο είναι ένας εξω-ευρωπαϊκός θεσμός», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ «είναι μια προσβολή για την ΕΕ και την αυτοτέλεια και την αυτονομία της ΕΕ να συμμετέχει σ’ αυτό το όργανο που ασχολείται με τα σχέδια διάσωσης ένας εξω-ευρωπαϊκός θεσμός».

Keywords
Τυχαία Θέματα