Ομήρου: Να ξεκαθαριστεί στο Eurogroup ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος των καταθέσεων

12:31 3/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην αυριανή συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, επισημαίνοντας ότι εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα και εάν εξακολουθεί να επικρέμμεται η απειλή αυτή εναντίον και των ντόπιων και των ξένων καταθετών θα συνεχιστεί “μια αιμορραγία”, κατά την έκφρασή του, η οποία θα επιφέρει θανατηφόρο

πλήγμα στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αναμένουμε, συνέχισε, από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης προς ένα κράτος μέλος της Ε.Ε , πρώτα και πάνω από όλα να διασαφηνίσουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν εγείρεται ζήτημα κουρέματος καταθέσεων .

Δεν πρέπει να ξεχνούν, είπε, ότι η Κύπρος υφίσταται αυτήν την οικονομική δυσχέρεια εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2011 για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και γι’ αυτό το λόγο, τόνισε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Κύπρο.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση, ώστε μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουμε τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης.

Επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι επιβάλλεται η επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του μνημονίου, ώστε να διαφυλάσσονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι δεν θα πρέπει να εγείρεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι του έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι αφήνεται να νοηθεί ότι είναι δυνατόν να εγερθεί θέμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η ώρα της οικονομικής κρίσης δεν είναι ώρα οποιασδήποτε συζήτησης είτε για ιδιωτικοποιήσεις, είτε για μετοχοποιήσεις ειτε για αποκρατικοποιήσεις, τόνισε ο κ Ομήρου.

Κάποιες λελογισμένες μετοχοποιήσεις, είπε, με διατήρηση του απόλυτου κρατικού ελέγχου μπορούν να συζητηθούν σε περιόδους ανάκαμψης της οικονομίας, της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτό το θέμα, είπε ο κ. Ομήρου, πρέπει να κλείσει εδώ και τώρα.

Στο μεταξύ ο κ. Ομήρου ανέφερε πως διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αναχωρεί εντός των ημερών για το Βερολίνο όπου θα πραγματοποιήσει επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή γερμανική βουλή.

Ανέφερε ότι σκοπός της αποστολής είναι η ενημέρωση των γερμαnικών πολιτικών κομμάτων ότι στην Κύπρο τηρούνται όλοι οι κανόνες που αφορούν στην προστασία κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος και επίσης ότι στην Κύπρο δεν γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ώστε να σταματήσουν, όπως είπε, να συκοφαντούν και δυσφημίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα