Ομήρου: Να μην ξεκινήσουν οι συνομιλίες αν δεν συναινέσει η Τουρκία στη βάση

13:32 20/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό όσο η τουρκική πλευρά δεν συναινεί σε μια κοινή διαπραγματευτική βάση που θα διασφαλίζει τη μια και αδιαίρετη κυριαρχία, τη μια διεθνή προσωπικότητα και τη μια ιθαγένεια, εξέφρασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατόπεδα της ΕΦ.

Ο κ. Ομήρου, με αντιπροσωπεία της Βουλής των

Αντιπροσώπων, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στα στρατόπεδα «Ηλία Παπακυριάκου» και «Ανδρέα Ζάκου» στην Αθαλάσσα, για να ευχηθεί καλές γιορτές στους οπλίτες, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των μονάδων. Στα στρατόπεδα, η αντιπροσωπεία έτυχε θερμής υποδοχής και άκουσε τα κάλαντα από κληρωτούς στρατιώτες.

Απευθυνόμενος στα στελέχη και τους στρατιώτες του στρατοπέδου «Ηλία Παπακυριάκου», ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι καθήκον της Βουλής να βρίσκεται αυτές τις μέρες αλλά και όλο το χρόνο δίπλα από τα στρατευμένα παιδιά του κυπριακού λαού που φυλάνε Θερμοπύλες, σε μια περίοδο που σημαδεύεται από κρίσιμες εξελίξεις και μεγάλες προκλήσεις, με συνεχιζόμενη την τουρκική κατοχή αλλά και με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας.

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το χρέος μας δεν είναι να καμφθούμε από τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Αντίθετα, το χρέος μας είναι να πεισμώσουμε πρώτα για να συνεχίσουμε το αγώνα για μια σωστή δίκαιη, δημοκρατική λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο αλλά ταυτόχρονα και για να βγούμε το συντομότερο από την οικονομική κρίση, να ξαναζωντανέψουμε την οικονομία μας γιατί η οικονομική ισχύς είναι βασική παράμετρος και προϋπόθεση και της επιτυχίας του αγώνα για εθνική σωτηρία», σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου τόνισε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ύπαρξη ισχυρών ενόπλων δυνάμεων αποτρεπτικής ισχύος είναι κορυφαία παράμετρος και προϋπόθεση για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, στέλλοντας, παράλληλα το μήνυμα ότι όσο συνεχίζεται η κατοχή η Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής έστειλε επίσης το μήνυμα στην Τουρκία ότι αν πράγματι ενδιαφέρεται να έχει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί για να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των αρχών του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου. «Δεν μπορεί η Τουρκία να θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά με τις πράξεις και τις συμπεριφορές της να καταπατεί βάναυσα ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, διατηρώντας στρατεύματα κατοχής σε ευρωπαϊκά εδάφη», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Ομήρου, το μήνυμα στέλλεται και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι θα πρέπει να στείλουν και αυτοί το μήνυμα προς την Τουρκία αν θέλουν πράγματι να διαφυλάξουν τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και λειτουργεί η ΕΕ. «Δεν πρέπει να ανέχονται αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές εις βάρος ενός κράτους μέλους όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη συνέχεια και στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, λέγοντας ότι ενώ η δική μας πλευρά ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο, δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε νέα διαπραγματευτική διαδικασία αν δεν διαμορφωθεί μια επαρκής, σαφής και μη επιδεχόμενη οποιασδήποτε αμφισβήτησης διαπραγματευτική βάση.

«Η τουρκική πλευρά για μήνες τώρα αρνείται να συναινέσει σε μια τέτοια διαπραγματευτική βάση που θα διασφαλίζει τη μία, μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, τη μόνη διεθνή προσωπικότητα και τη μία ιθαγένεια. Όσο η τουρκική πλευρά δεν συναινεί σε μια τέτοια κοινή διαπραγματευτική βάση, η συμμετοχή σε συνομιλίες δεν έχει να εξυπηρετήσει κανένα χρήσιμο σκοπό, αντίθετα, θα δώσει το μήνυμα ότι γίνονται συνομιλίες χάριν των συνομιλιών χωρίς καμία προοπτική και βεβαίως χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα και θα δίδεται η ευκαιρία στην Τουρκία να παρουσιάζεται ως καλόπιστος τρίτος, ως ουδέτερος παρατηρητής, ο οποίος μάλιστα επείγεται για λύση», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Ομήρου ευχήθηκε σε όλους με την ευκαιρία των γιορτών, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας, αντιλαμβανόμενοι τις κρίσιμες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο τόπος θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να ανοίξει ένας καινούριος δρόμος προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα