Ομήρου: Γενικολογίες και αοριστίες οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης

13:13 5/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα πλείστα όσα μέτρα της Κυβέρνησης στις προτάσεις της Τρόικας είναι γενικολογίες, ευχολόγια, χωρίς διευκρινίσεις που να τα καθιστούν υλοποιήσιμα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Δεν υπάρχουν, δήλωσε, μέσα στις αντιπροτάσεις αναπτυξιακές πολιτικές που εγγυούνται ότι η

οικονομία θα βγει από την ύφεση και τη στασιμότητα και θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μιλώντας μετά από χαιρετισμό του στο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο του Κινήματος Χριστιανών  Εργαζομένων Ιταλίας που πραγματοποιείται στη Λευκωσία σε συνεργασία με τη ΔΕΟΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ βρίσκεται «σε μια διαδικασία μελέτης, τόσο των προτάσεων της Τρόικα, όσο και των προτάσεων ή των αντιπροτάσεων που έχει ετοιμάσει και μας έχει επιδώσει η Κυβέρνηση χθες το απόγευμα».

Αντιλαμβάνεστε, είπε, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά για να μπορεί να θεωρηθεί ότι η απογευματινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο θα ήταν δυνατό να καταλήξει σε οποιεσδήποτε οριστικές αποφάσεις.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι από μια πρώτη ανάγνωση στη Θεματική Οικονομίας του ΚΣ ΕΔΕΚ και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων επί τα οικονομικά, κατέληξαν ότι «πλείστα όσα μέτρα είναι γενικολογίες (της Κυβέρνησης), ευχολόγια, χωρίς διευκρινίσεις που να τα καθιστούν υλοποιήσιμα».

Συνεπώς υπάρχει, είπε, σε αρκετά από τα μέτρα, το στοιχείο της αοριστίας και της γενίκευσης.

Το δεύτερο, είπε, ενώ και η Κυβέρνηση και όλοι μιλούν για ανάπτυξη, «πουθενά δεν βλέπω μέσα σε αυτά τα μέτρα αναπτυξιακές πολιτικές που είναι οι μόνες που εγγυούνται ότι η οικονομία θα βγει από την ύφεση και τη στασιμότητα και θα περάσουμε τα επόμενα, έστω χρόνια, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε φόβους ότι «με πολλές και νέες φορολογίες θα έχουμε βάθεμα της ύφεσης και πάγωμα περαιτέρω της αγοράς». Υπάρχουν, συνέχισε, «μέτρα με τα οποία συμφωνούμε, όπως είναι η απόρριψη της πρότασης για οριζόντια αποκοπή μισθών και συντάξεων, ότι πρέπει να υπάρχει μια προστασία των χαμηλών εισοδημάτων και μια κλιμακωτή συνεισφορά όσον πηγαίνουμε πιο ψηλά στα εισοδήματα, συμφωνούμε με τη διατήρηση του 13ου μισθού για να ενθαρρύνουμε την κίνηση της αγοράς».

Υπάρχουν μέτρα, είπε επίσης, «τα οποία χρήζουν περαιτέρω μελέτη, όπως είναι η φορολογία ακίνητης περιουσίας γιατί δεν υπάρχει καταγραφή, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις μπροστά μας για να ξέρουμε ότι θα είναι πράγματι μια δίκαιη φορολογία, όπως και το θέμα της περαιτέρω αύξησης του ΦΠΑ επί των υποστατικών εστίασης, ταχυφαγίας, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία γιατί ενώ η Τρόικα στο μόνο που επικεντρώνεται για θέματα ανάπτυξης, δηλαδή στον τουρισμό, οι προτάσεις της κυβέρνησης, πολύ φοβούμαι, ότι οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στη συμπίεση του τουριστικού τομέα».

Ανέφερε ότι το κόμμα του θα μελετήσει «μελετήσουμε εις βάθος και τις προτάσεις της Τρόικα και τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης, αναμένουμε τις τοποθετήσεις της Κυβέρνησης για τα θέματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος γιατί ουδεμία αναφορά γίνεται από πλευρά

Keywords
Τυχαία Θέματα